ПП "Зелено движение" излезе с официална позиция относно намерението на правителството да построи 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". От партията имат доста резерви към тази инициатива.

Те изтъкват, че инвестицията в ядрени мощности е най-скъпа в сравнение с другите технологии за производство на електроенергия. Евтиното електричество, произведено от старите реактори днес по никакъв начин не е индикатор за цената, която крайният потребител ще трябва да плаща за ток от нови мощности в бъдеще, пише още движението в позицията си.

Според "Зелено движение" новите ядрени мощности означават разходи за управление на нови ядрени отпадъци за столетия, а сметката ще я платят идните поколения.

Партията посочва, че пренасочването на средствата за развитие на енергетиката единствено към нови ядрени мощности е проблем и за националната сигурност. Те подчертават, че това Това е свръх централизирана индустрия, която създава зависимост от едва няколко световни доставчика на ядрено гориво, сред които Русия е най-големият.

Според "Зелено движение" е грешка да се наливат милиарди в рискова технология от отминало поколение, вместо страната ни да се възползва от зелената революция. Те изтъкват, че за да бъде България енергийно независима, "енергиен център на Балканите" или поне конкурентна на енергийния пазар в региона, е необходимо балансирано развитие на фотоволтаичната енергетика, наваксване при производството на вятърна енергия, оптимизиране на електропреносната мрежа, подобряване на свързаността и диверсифициране на методите за съхранение на енергия, включително в развитието на производството на зелен водород.

В позицията си те посочват, че дебатът за разкриване на нови ядрени мощности идва на фона на напрежението с предстоящото извеждане на въглищните централи. Според тях такава съпоставка е неуместна, защото въглищните централи ще затворят много преди евентуално изграждане на нови ядрени блокове.

ПП "Зелено движение: критикува и решението на Министерския съвет от 25.10.2023 г. да предефинира технологията на проекта, а именно реактор тип АР-1000 на американската корпорация "Уестингхаус", без обаче да са представени изискуемите социо-икономически анализи, оценка за въздействие на отпадъците и отработеното ядрено гориво, както и оценка за ядрената безопасност по отношение на предложената технология.

В позицията си те изтъкват още, че България е загубила около 3,5 млрд. лева в блатото на АЕЦ "Белене.

Денков обяви строеж на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Денков обяви строеж на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Седми блок трябва да е готов до 2033 г.