Съвременни научни изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и Арктика ще бъдат финансирани с 10,8 млн. лв. по Национална програма за полярни изследвания 2022 -2025 (НППИ). Това реши правителството на днешното си заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Предвижда се също разработване на магистърска програма по полярни изследвания, за да се привлекат млади хора към развиване на научна кариера в тази област.

Още от първата българска антарктическа експедиция през 1988 г. Постепенно се развива и модернизира базата ни "Св. Климент Охридски" на Антарктида. От МС заявяват, че и занапред ще продължат организирането на ежегодните полярни експедиции, координацията на научните проекти, техническото им обезпечаване и осигуряването на безопасна работа на български и чуждестранни учени в базата.

За Христо Пимпирев научноизследователският ни кораб е все едно сме в космоса

За Христо Пимпирев научноизследователският ни кораб е все едно сме в космоса

Проф. Пимпирев е щастлив, че от миналата година не сме на опашката на антарктическите държави

Дейностите по програмата ще финансират от средствата за наука в централния бюджет чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Координатор на програмата е Софийският университет "Св. Климент Охридски" с неговия Национален център за полярни изследвания. Партньори са Българският антарктически институт, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", както и Институтът за гората и Националният природонаучен музей към БАН.