Американският щат Индиана заведе дело срещу популярното приложение TikTok, информира БиБиСи.

Главният прокурор на щата Тод Рокита обвини компанията майка на TikTok ByteDance в нарушаване на законите за защита на потребителите на държавата. Рокита също така твърди, че TikTok не разкрива потенциала на китайското правителство за достъп до чувствителна потребителска информация.

Според съдебните документи TikTok е "вълк в овча кожа".

Докато на TikTok е позволено да заблуждава и подвежда потребителите от Индиана относно рисковете за техните данни, тези потребители и тяхната поверителност са лесна плячка. В жалбата се казва, че алгоритъмът на приложението популяризира разнообразие от неподходящо съдържание, изобразяващо алкохол, тютюн и наркотици, сексуално съдържание, голота и интензивна ругатня.

По думите на Рокита съдебното дело е първото, започнато от американски щат срещу ByteDance.

Миналия месец ръководителят на ФБР обяви, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност. Крис Рей заяви пред комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите на САЩ, че китайският закон по същество изисква компаниите да "правят каквото иска правителството от тях по отношение на споделянето на информация или да служат като инструмент на китайското правителство".