Британска колоездачна федерация British Cycling забрани на транссексуални жени да се състезават в женската категория на състезания, предава Ройтерс. Те въведоха нови правила, които ще влязат в сила в края на 2023 година и ще разделят колоездачите на "женски" и "отворени" категории.

Според новите правила, само тези, чийто пол е определен като женски при раждането и транссексуалните мъже, които тепърва ще започват хормонална терапия, ще могат да участват в женската категория. В отворената категория ще бъдат допускани мъже спортисти, транссексуални жени и мъже, небинарни индивиди и тези, чийто пол е определен като мъж при раждането.

Главният изпълнителен директор на British Cycling, Джон Дътън, заяви, че новите политики защитават честността на конкуренцията във велосипедния спорт и осигуряват възможности за участие на всички ездачи. Федерацията се извини на транссексуалните спортисти за забавянето в създаването на новата политика, след като предишната беше спряна миналата година.

Това решение следва подобни правила, които са били определени от Swim England и UK Athletics. Така 22-годишната британска колоездачка Емили Бриджис няма да може да се състезава в женската категория.

Промените в правилата предизвикаха недоволство сред някои от най-добрите жени състезателки в Обединеното кралство, които заплашиха с бойкот на Британския национален шампионат по омниум миналата година. Емили Бриджис изрази своето неодобрение към промените в правилата, наричайки British Cycling "провалена организация" в публикация в Instagram.

Конгресът на САЩ забрани на транссексуалните момичета да се състезават като девойки в училищни състезания

Конгресът на САЩ забрани на транссексуалните момичета да се състезават като девойки в училищни състезания

Законопроектът отива в Сената, доминиран от демократите