След години на разговори за регулиране на изкуствения интелект, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник повтори, че технологията също така предоставя възможност, пише "Политико".

По време на специалното си обръщение към Световното икономическо бъдеще (WEF) в Давос, Швейцария, ръководителят на Комисията нарисува забележително перспективно технологично бъдеще. Изкуственият интелект (ИИ/AI) и неговите "неблагоприятни резултати" са включени в списъка с дългосрочни рискове в годишния доклад за глобалните рискове на WEF, публикуван миналата седмица.

"Изкуственият интелект също е много важна възможност, ако се използва по отговорен начин", каза Фон дер Лайен , наричайки себе си "технологичен оптимист".

Нейната реплика стремеше да насочи вниманието към предложение на Комисията, което има за цел да сдвои европейски стартиращи AI компании с изчислителния капацитет на суперкомпютрите на континента.

Тя също така подчерта конкурентното предимство на блока в индустриалните данни. По време на този мандат ЕС прие законопроект за насърчаване на потока от машинно генерирани данни .

"Можем да обучим изкуствен интелект на данни с ненадминато качество и искаме да инвестираме в това и ето защо ще предоставим на европейски стартиращи фирми и малки и средни предприятия достъп до нашите собствени суперкомпютри от световна класа", Каза фон дер Лайен, сравнявайки предложението на ЕС с това, което "Microsoft прави за ChatGPT, като му предоставя собствените си суперкомпютри".

Все пак достъпът до тези суперкомпютри няма да бъде без условия, каза Илиана Иванова, комисар по иновациите на блока, в интервю от Давос в понеделник вечерта.

"Приносът на изкуствения интелект и суперкомпютрите за повишаване на "производителността и ефективността" е много ясен", каза Иванова. Но тя добави, че е необходимо "да се разгледат етичните аспекти" на подобни "проекти".

Африка и изкуственият интелект - ключови теми за италианското председателство на Г-7

Африка и изкуственият интелект - ключови теми за италианското председателство на Г-7

В началото на януари Италия пое ротационното председателство на Г-7