Африка и опасностите, породени от изкуствения интелект, ще бъдат две от ключовите теми за Италия по време на едногодишното ѝ председателство на Г-7. Това заяви италианският премиер Джорджа Мелони, цитирана от "Ройтерс".

В началото на януари Италия пое ротационното председателство на Г-7, чиито членове са САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия.

Страната ще бъде домакин на множество министерски срещи през годината, включително среща на върха на лидерите през юни. Мелони обаче уточни, че иска да проведе специална сесия, преди юни да се фокусира върху изкуствения интелект.

Глад грози рекордни близо 50 милиона души в Африка през 2024 г.

Глад грози рекордни близо 50 милиона души в Африка през 2024 г.

Това е с 4% повече спрямо настоящата година

"Изключително съм загрижена за въздействието на изкуствения интелект върху пазара на труда", заяви тя на пресконференция по случай края на годината. "Днес сме изправени пред революция, при която човешкият интелект е в опасност да бъде заменен".

Тя посочи, че подкрепата за развитието на Африка също ще бъде централна тема на нейното председателство на Г-7. По нейни думи е жизненоважно да се стимулират местните икономики и жизнен стандарт, за да се разубедят бъдещите мигранти да се насочват към Европа.

"Това, което според мен трябва да се направи в Африка, не е благотворителност. Това, което трябва да се направи в Африка, е да се изградят сътрудничество и сериозни стратегически отношения като равни, а не хищници. Това, което трябва да се направи в Африка, е да се защити правото да не се налага да емигрират...и това става с инвестиции и стратегия", подчерта Мелони.

Сред останалите въпроси, които вероятно ще доминират по време на председателството на Италия, са продължаващата война в Украйна и конфликтът в Газа между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас".

Хуманитарните кризи по света ще се задълбочат през 2024 г.

Хуманитарните кризи по света ще се задълбочат през 2024 г.

До 300 милиона души нарасна броят на нуждаещите се от хуманитарна помощ