14 палестинци бяха убити при израелски обстрел в Хан Юнис в южната крайбрежна зона на ивицата Газа, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на здравното министерство в анклава.

Районът е пълен с хора, които са избягали от атаки в други части на ивицата.

Сред загиналите са и девет деца.

Израелската армия не е коментирала атаката, но отделно съобщи за боеве и въздушни удари срещу бойци на "Хамас" в района на Хан Юнис.

Жителите на Газа посочиха и че израелски самолети и танкове са бомбардирали три бежански лагера в центъра на разрушения анклав при по-ожесточени атаки, отколкото в предишните дни.

Над 22 000 палестинци са убити от началото на войната в Газа

Над 22 000 палестинци са убити от началото на войната в Газа

128 цивилни са загинали при израелски атаки през последното денонощие

Войната на Израел срещу "Хамас" наближава третия си месец на фона на международното безпокойство, че конфликтът се разпространява и отвъд Газа, въвличайки също окупирания от Израел Западен бряг, силите на "Хизбула" на границата между Ливан и Израел и морските пътища в Червено море.

Страховете се засилиха, след като във вторник удар с дрон уби заместник-ръководителя на "Хамас" Салех ал-Арури в ливанската столица Бейрут. Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала се зарече, че неговата могъща, подкрепяна от Иран шиитска милиция няма да остане безучастна след убийството.

Насрала заяви, че силите му ще се бият докрай, ако Израел реши да разшири войната и ба въвлече и Ливан, но не отправи конкретни заплахи да действа срещу Израел в подкрепа на своя съюзник "Хамас".

Израелски въздушни удари убиха 20 палестинци в Южна Газа

Израелски въздушни удари убиха 20 палестинци в Южна Газа

Поразени са три къщи в Рафах

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари отказа да отговори на въпрос какво прави Израел, за да се подготви за потенциален отговор на"Хизбула", като отбеляза само: "Ние сме фокусирани върху борбата срещу "Хамас".

"Хизбула" е въвлечена в почти ежедневна размяна на обстрели с Израел през южната граница на Ливан от началото на войната в Газа. Официални представители на САЩ обаче заявиха, че не виждат признаци групировката да е напът да ескалира действията си срещу Израел.

Израел нито потвърди, нито отрече убийството на Арури, но обеща да унищожи "Хамас" след нападението на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души, а около 240 - отвлечени.

Израел започна наземна и въздушна офанзива срещу Газа в отговор на атаката на "Хамас". Общият брой на убитите палестинци нарасна до 22 313 вчера - почти 1% от нейното 2,3-милионно население, по данни на здравното министерство на Газа.

В допълнение към мозайката от насилие в региона две експлозии вчера убиха близо 100 души по време на церемония в памет на покойния ирански генерал Касем Солеймани на гробището в Югоизточен Иран. До момента никоя групировка не е поела отговорност за атаката.

В Израел заговориха за пълна окупация на Газа

В Израел заговориха за пълна окупация на Газа

Палестинците не били в състояние да контролират територията, без да я превърнат в огнище на терор