Израел трябва напълно да окупира ивицата Газа след войната. Това заяви Амихай Елияху, министърът по въпросите на националното наследство от крайнодясната партия "Отцма Йехудит", цитиран от "Таймс ъф Израел".

Според него палестинците не са в състояние да контролират територията, без да я превърнат в огнище на терор.

"Всеки, който днес се застъпва идеята, че палестинците могат да се върнат към управлението на нещата, е забравил какво се случи на 7 октомври", подчерта той.

Израел изтегли своите въоръжени сили и заселници от Газа през 2005 г. и оттогава е изправен пред многократни атаки на терористични групировки от анклава.

Нетаняху продължава войната срещу "Хамас" до абсолютна победа

Нетаняху продължава войната срещу "Хамас" до абсолютна победа

Това заяви той пред съветника по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан

От началото на войната Йерусалим отказва да разкрие намеренията си за ивицата Газа, след като постигне целта си за отстраняване от власт на "Хамас". Премиерът Бенямин Нетаняху обаче заяви, че не може да се има доверие на палестинската власт, за да управлява анклава.

Елияху не уточни как си представя израелското управление. Той не отговори на въпрос дали израелските власти трябва да контролират гражданските дела, като отбеляза само, че палестинците не могат да го правят.

Министърът добави, че иска "да възстанови селищата" в ивицата, но призна, че "сега не е непременно моментът за това".

През ноември Елияху заяви, че една от възможностите на Израел във войната срещу "Хамас" може да бъде да хвърли атомна бомба върху Газа - коментар, който бързо беше отхвърлен от Нетаняху, който освен това отстрани министъра от заседанията на кабинета.

Нетаняху към "Хамас": Предайте се, войната е към края си

Нетаняху към "Хамас": Предайте се, войната е към края си

Всичко свърши. Не умирайте за Яхия Синуар, заяви премиерът