Израел ще продължи войната си срещу "Хамас" до абсолютна победа. Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху в четвъртък по време на срещата си с гостуващия съветник по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан, съобщава "Ройтерс".

Нетаняху е разговарял със Съливан за регионални заплахи, включително проиранските групировки като "Хизбула" в Ливан и хусите в Йемен. Обсъдили са и осигуряване връщането на заложници, държани от "Хамас", както и продължаване на хуманитарната помощ за цивилното население на Газа.

"Казах на нашите американски приятели - нашите героични бойци не са паднали напразно. От дълбоката болка от тяхното падане ние сме по-решени от всякога да продължим да се бием, докато "Хамас" не бъде елиминиран - до абсолютна победа", се казва в изявлението.

Нетаняху към "Хамас": Предайте се, войната е към края си

Нетаняху към "Хамас": Предайте се, войната е към края си

Всичко свърши. Не умирайте за Яхия Синуар, заяви премиерът

Съливан, който е на посещение в региона и ще бъде в Израел днес и утре, ще обсъди с израелците необходимостта да бъдат по-прецизни в своите удари срещу цели на "Хамас", посочи по-рано говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Припомняме, че въпреки подкрепата си за Израел, САЩ реагираха остро на водените действия в Газа.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви във вторник, че Израел губи подкрепа заради своите "безразборни" бомбардировки над Газа и че Нетаняху трябва да се промени, с което разкри нов разрив в отношенията с израелския премиер. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, в най-силната си публична критика на поведението на Израел във войната срещу Хамас в южната част на Газа, заяви миналата седмица, че има разминаване между декларираните намерения на правителството да защити цивилни и жертвите. 

Байдън загатна за разногласия с Нетаняху: Биби, обичам те, но...

Байдън загатна за разногласия с Нетаняху: Биби, обичам те, но...

Американският президент намекна, че израелският премиер е в "трудно положение"

Нетаняху каза в изявление във вторник, че Израел е получил "пълна подкрепа" от САЩ за сухопътното си нахлуване в Газа и че Вашингтон е блокирал "международния натиск за спиране на войната".

Но той добави: "Има разногласия относно "деня след "Хамас"" и се надявам, че ще постигнем съгласие и тук."