Високопоставеният служител на Хамас Салех ал-Арури беше убит във вторник вечерта при атака на израелски дрон срещу южното предградие на Бейрут Дахия, бастион на съюзническата ливанска въоръжена групировка Хизбула, съобщиха трима служители по сигурността пред Ройтерс.

В отговор на въпроси на Ройтерс израелските военни казаха, че не отговарят на информации от чуждестранни медии.

Арури беше високопоставен служител в политбюро на Хамас и също така беше един от основателите на военното му крило, Бригадите "Из ед-Дин ал-Касам", които извършиха смъртоносно нападение на израелска територия на 7 октомври. САЩ миналата година предложиха 5 милиона долара за информация за него .

Хамас потвърди убийството на Арури чрез свързаното радио Ал-Акса. Членът на политбюро на Хамас Иззат ал-Шарк каза, че това е "страхливо убийство".

Израелският дрон удари офис на Хамас в Дахия във вторник вечерта, оставяйки общо шестима мъртви, съобщи държавната информационна агенция на Ливан.

Временният премиер на Ливан Наджиб Микати осъди експлозията като "ново израелско престъпление" и каза, че това е опит за вкарване на Ливан във войната.

Дахия е крепост на мощната въоръжена групировка Хизбула, съюзник на Хамас. Хизбула разменя почти ежедневни трансгранични обстрели с Израел през южната граница на Ливан след избухването на военните действия между Хамас и израелската армия през октомври.

Израелските въздушни удари и обстрели са убили повече от 100 бойци на Хизбула и около 20 цивилни, включително деца, възрастни и няколко журналисти, според източници на Хизбула и Ливан.

Израел ликвидира бойци на "Хизбула" в Ливан

Израел ликвидира бойци на "Хизбула" в Ливан

Израелската армия удари в понеделник цели на групировката