Изменението на климата, влошаващите се въоръжени конфликти, нарастващите дългове и свиващата се международна подкрепа ще ускорят хуманитарните кризи в световен мащаб през 2024 г. Това се посочва в доклад на Международния спасителен комитет (МСК), цитиран от "Ройтерс".

В своя списък за наблюдение при извънредни ситуации за следващата година базираният в Ню Йорк комитет посочва 20 страни, предимно в Африка, изложени на най-голям риск от влошаване на хуманитарната ситуация през 2024 г.

Броят на хората, нуждаещи се от хуманитарна помощ през тази година, нарасна до 300 милиона души, а броят на тези, принудени да напуснат домовете си, скочи до 110 милиона.

"Това са най-лошите времена", заяви директорът на Международния спасителен комитет Дейвид Милибанд и призова за по-голям акцент върху адаптирането към климата, овластяването на жените, подкрепата за разселените хора и действията за спиране на безнаказаността.

Глад грози рекордни близо 50 милиона души в Африка през 2024 г.

Глад грози рекордни близо 50 милиона души в Африка през 2024 г.

Това е с 4% повече спрямо настоящата година

Судан заема първо място в списъка за спешно наблюдение на Комитета, след което се нареждат окупираните палестински територии и Южен Судан.

Следват девет субсахарски нации; Мианмар и Афганистан в Азия; Сирия, Ливан и Йемен в Близкия изток; европейска Украйна; Еквадор в Южна Америка и Хаити на Карибите.

По данни на МСК тези 20 територии съставляват около 10% от световното население, но 86% от глобалните хуманитарни нужди, 70% от разселените хора и все по-голям дял от хората, изправени пред крайна бедност и климатични рискове.

Судан, който не беше включен в списъка миналата година, тази година го оглави, тъй като мащабната градска война среща "минимално международно внимание", а палестинската територия Газа влиза в 2024 г. като най-смъртоносното място за цивилни в света.

Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на "епична хуманитарна катастрофа"

Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на "епична хуманитарна катастрофа"

Заседание на Съвета за сигурност за ситуацията в палестинския анклав

Въпреки че някои африкански страни постигат бързо подобряване на стандарта на живот, конфликтите, превратите и бедността се увеличават с "тревожни темпове", отбелязва МСК и допълва, че метеорологичният феномен Ел Ниньо е предпоставка за екстремен климат.

Еквадор - дом на много венецуелски бежанци - влиза в списъка за първи път, тъй като нарастването на насилствената престъпност, която държавата приписва до голяма степен на трафика на наркотици, утежнява икономическите въздействия от пандемията и климатичните рискове.

МСК посочва и че почти половината от населението в Хаити се нуждае от хуманитарна помощ, като е "малко вероятно" потенциалните усилия на ООН да помогне на полицията в борбата ѝ с влиятелни въоръжени банди значително да подобрят условията през следващата година.