Скромната багета, основният хляб на Франция, влезе в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, съобщава Ройтерс.

ЮНЕСКО гласува в сряда за включване на "занаятчийското ноу-хау и културата на хляба франзела" в своя списък на нематериалното културно наследство, който вече включва около 600 традиции от над 130 страни.

Това празнува френския начин на живот. Франзелата е ежедневен ритуал, структуриращ елемент на храненето, синоним на споделяне и дружелюбност, заяви директорът на ЮНЕСКО Одри Азуле. Изключително важно е тези умения и социални навици да продължат да съществуват и в бъдеще, допълни тя.

Багетата, пухкав, продълговат хляб с хрупкава коричка, е символ на Франция по целия свят и е централна част от френската диета от поне 100 години, въпреки че някои смятат, че съществува от по-отдавна.

Според една от легендите пекарите на Наполеон Бонапарт измислили удължената форма, за да улеснят пренасянето на хляба от войските му.

Тези дни една багета, което в превод означава "жезъл" или "палка", се продава за около 1 евро.

Въпреки че потреблението на багети е намаляло през последните десетилетия, Франция все още произвежда около 16 милиона хляба на ден или близо 6 милиарда багети годишно.

Направено само с брашно, вода, сол и мая, тестото за багети трябва да престои 15 до 20 часа при температура между 4 и 6 градуса по Целзий според Конфедерацията на френските пекари, която се бори да защити пазара си от индустриални пекарни. Въпреки че съставките винаги са едни и същи, всяка пекарна има свой собствен изтънчен стил и всяка година има национални състезания за намиране на най-добрата багета в страната.