Когато сърфистът Дъг Фалтър изгубил дъската си на Хавайските острови, той се надявал местни рибари да я открият. Фалтър никога не си е представял, че сърфът му ще бъде открит на 8000 километра в южната част на Филипините, информира АФП.

Но повече от две години след изгубването на сърфа си при огромни вълни на Уаймея Бей, Фалтър научава в социалните мрежи, че сърфът му е открит край отдалечения остров Сарангани.

И новият собственик на сърфа - местният начален учител и амбициозен сърфист Джовани Бранзуела - обеща с радост да му го върне.

"Когато видях снимката, не можех да повярвам, почти си помислих, че е шега", коментира 35-годишният Фалтър. Той добави, че е бил напълно убеден, че бордът никога няма да бъде открит.

Бранзуела, който закупил сърфа от съсед преди няколко месеца за 2000 песоса (40 долара), разказа, че рибари са открили изгубената дъска в морето през август 2018 г. - шест месеца след като Фалтър го изгубил. Рибарите си помислили, че може да е паднал от яхта и го продали на съседа на Бранзуела за няколко долара.

Фалтър планира да посети малкия остров, за да прибере дъската си след премахването на ограниченията срещу коронавируса.

В същото време Фалтър сподели кратки видеоклипове в YouTube с основни уроци по сърфиране за събиране на пари в помощ на училището на Бранзуела.