Отложиха полета на SpaceX заради лошо време. Той трябваше да е първият полет на американски астронавти от американска земя след 9-годишна пауза.

Нова дата за старта - 30 май, събота, 22.22 ч. Втората резервна дата е 31 май.

Tesla Model X вози астронавти към стартовата площадка

Tesla Model X вози астронавти към стартовата площадка

Нова мисия на НАСА

Код "червено" бе обявен от метеоролозите за района на Кейп Канаверал, където в 23:33 трябваше да бъде изстреляна ракетата на SpaceX с двама астронавти.

НАСА плаща около 86 милиона долара на астронавт за всеки полет до Международната космическа станция чрез руските кораби "Съюз", откакто прекрати през 2011 г. програмата си Space Schuttle.

Kомпанията "Спейс екс" на Илън Мъск вече успя да снабди 19 пъти МКС с провизии и оборудване посредством товарната версия на кораба "Дракон" от 2012 година насам. За целта компанията използва своята ракета-носител за многократна употреба "Фалкон-9".

Астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли са под строга карантина от 13 май, но изолацията им е започнала още от средата на март. Те са изследвани два пъти за новия коронавирус. НАСА призова да няма публика при изстрелването във Флорида заради пандемията от коронавирус.

Дъглас Хърли и Робърт Бенкен тренират от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула Dragon. Тя има аварийна система за спасяване на астронавтите при проблем с ракетата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп лично наблюдава опита.