През 2019 г. над 1,2 милиона души в света са починали от инфекции, които са били причинени от бактерии, резистентни към антибиотици. Това сочи най-мащабното проучване по темата досега, цитирано от BBC.

Стойността е по-голяма от годишния брой на смъртните случаи от малария или СПИН.

Най-силно засегнати са бедните страни, но антимикробната резистентност застрашава здравето на всички, се казва в доклада. Препоръчва се спешно инвестиране в нови лекарства и по-разумно използване на съществуващите.

Прекомерната употреба на антибиотици през последните години за тривиални инфекции означава, че те стават все по-малко ефективни срещу сериозни състояния. Хората умират от често срещани, лечими преди болести, защото бактериите, които ги причиняват, са станали резистентни към лечението.

Здравните власти във Великобритания наскоро предупредиха, че антимикробната резистентност (АМР) е "скрита пандемия", която може да се появи след Covid-19, ако антибиотиците не се предписват отговорно.

Оценката на смъртните случаи от АМР в световен мащаб се основава на анализ на 204 държави, направен от екип от международни изследователи с ръководители от Вашингтонския университет, САЩ. Те изчисляват, че през 2019 г. до пет милиона души са починали от заболявания, в които АМР е изиграла роля - в допълнение към 1,2 милиона смъртни случая, които тя е причинила пряко.

Смята се, че през същата година СПИН е причинил 860 000 смъртни случая, а маларията - 640 000.

Повечето смъртни случаи от АМР са причинени от инфекции на долните дихателни пътища, като пневмония, и инфекции на кръвта, които могат да доведат до сепсис.

Супербактериите са далеч по-голяма опасност от COVID-19

Супербактериите са далеч по-голяма опасност от COVID-19

Това предупреждават учени