Министерският съвет прие Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за периода януари - декември 2021 г. От документа става ясно, че през 2021 г. в рамките на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на страната са заловени 23 393 безстопанствени кучета, от които над 21 % са осиновени.

Кучемати са поставени вече и в София

Кучемати са поставени вече и в София

Вендинг машините предоставят храна за кучета срещу пластмасова опаковка

Прибраните в приюти безстопанствени кучета през 2021 г. са повече с 12,66% спрямо 2020 г. и с 3,2% спрямо 2019 г. Забелязва се увеличение в броя на заловените, кастрирани, обработени и върнати по местата на залавянето им кучета спрямо 2020 г.

Броят на осиновените безстопанствени кучета през 2021 г. е намалял с 9,89 % спрямо 2020 г. и се е увеличил с 13,97 % спрямо 2019 г.

"Хюман райтс уоч": България насъсква кучета срещу бежанците

"Хюман райтс уоч": България насъсква кучета срещу бежанците

Мигрантите са били бити, ограбвани и събличани

Домашни любимци с цел осиновяване се транспортират в чужбина, най-често към Германия, Англия и Нидерландия. Процентът на осиновените кучета е най-висок в областите Бургас, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, София град, София област, Стара Загора и Русе.

През изминалите две години е регистриран сериозен ръст в броя на изоставените домашни любимци, предимно кучета и котки.