Международна група за защита на правата заяви, че българските власти атакуват афганистанци и други лица, търсещи убежище, като използват полицейски кучета и други форми на насилие, за да ги изтласкат незаконно през границата обратно в Турция, съобщи АП.

"Хюман райтс уоч" заяви, че мигрантите са били бити, ограбвани и събличани.

"Българските власти брутално и грубо изтласкват обратно мигранти и лица, търсещи убежище, през сухопътната граница с Турция", заяви Мишел Рандхава, отговорник за правата на бежанците и мигрантите в "Хюман райтс уоч".

Заловиха 43 афганистанци в микробус

Заловиха 43 афганистанци в микробус

Задържани са и два пилотиращи автомобила с трима мъже

"Европейският съюз трябва да гарантира, че България незабавно ще прекрати незаконното и нехуманно изтласкване по границите си и ще позволи на търсещите убежище да получат достъп до справедливи процедури за предоставяне на убежище."

Правителството на България не е отговорило веднага на доклада на "Хюман райтс уоч". Но официални лица и преди са отричали да са малтретирали мигрантите.

"Хюман райтс уоч" заяви, че между ноември и април е интервюирала 15 афганистанци, които са казали на организацията, че са "жертви на 19 изтласквания от българските власти от България в Турция".

ЕС приема още 40 000 афганистанци

ЕС приема още 40 000 афганистанци

Бежанците ще бъдат презаселени в 15 страни членки на блока

През ноември Министерството на отбраната на България заяви, че разполага войници и армейски превозни средства по южната си граница с Турция, за да помогне на граничната полиция да се справи с нарастващия брой мигранти, които се опитват да влязат в страната.

Балканската страна със 7 млн. души население се намира на основен маршрут за мигранти от Близкия изток и Афганистан към Европа. Само малка част от тях планират да останат в най-бедната страна членка на ЕС, като вместо това използват България като транзитен коридор по пътя си на запад.