Най-самотното число е едно. В това спор няма. Особено, когато говорим за една луна, която обикаля около планета, пълна с хора, пишат учените от ScienceAlert.

Миналия месец обаче стана ясно, че Земята вече има повече от една Луна. Това ново откритие развълнува хиляди хора по света.

По информация на НАСА "новата луна" е доста по-малка от нашата луна и обикаля Земята неравномерно. "Новата луна" всъщност е астероид, наречен 2016 HO3. Oбектът е заключен в орбитата на Земята и "танцува" около нея. Учените нарекоха астероида "квази-луна".

Според учени от НАСА новата луна всъщност е "танцувала" наоколо повече от век. Нейната орбита е изключително елиптична и тя изминава между 38 и 100 пъти повече от разстоянието, което изминава "нашата" Луна. 2016 HO3 обикаля около Слънцето за 365.93 дни.

Заради елиптичната си орбита, понякога 2016 HO3 се намира доста близо до Слънцето и се движи доста по-бързо от Земята. В други случаи тя е много отдалечена от Слънцето и се движи бавно. Въпреки това тя никога няма да се доближи на повече от 14 млн. км. от Земята или да избяга на повече от 40 млн. км., посочват от ScienceAlert.

От НАСА съобщиха, че "новата луна" е висока около 40 метра и широка не повече от 90 метра. За първи път обектът беше забелязан от астрономи на 27 април 2016 година с телескопа за космическа защита в Халеакала, остров Мауи, Хавай.

Едно е сигурно - тя ще "танцува" около Земята векове наред, категорични са от НАСА.