Американски съдия отхвърли последното съдебно дело на мъж срещу групата Nirvana за емблематичната обложка на албума на групата от 1991 г., която го показва гол като бебе, съобщава Би Би Си.

31-годишният Спенсър Елдън заяви, че появата му на корицата на албума Nevermind представлява сексуално насилие над деца. Но съдията посочи, че е завел дело твърде късно, за да твърди, че е бил експлоатиран.

Правните пътища на Елдън вече са почти изчерпани, тъй като той не може да заведе отново делото, но правният му екип каза на американските медии, че ще обжалва решението.

Делото се фокусира върху снимка на Елдън, която го изобразява да плува гол в басейн към доларова банкнота, пробита с кука за риба. Той твърди, че не е имал възможност да се съгласи снимката да бъде използвана. Той поиска обезщетение в размер на 150 000 долара.

Фотографът Кърк Уедъл беше сред обвиняемите, както и бившите членове на Nirvana Дейв Грол и Крист Новоселич, както и Кортни Лав, вдовицата на покойния певец Кърт Кобейн.

Спенсър Елдън заведе делото си през 2021 г. с аргумента, че все още има право да се оплаче от десетилетия стар образ, тъй като той е продължил да му причинява стрес и загуба на приходи в зряла възраст.

Делото беше прекратено и след това заведено отново през януари. Съдията в Лос Анджелис постанови, че г-н Елдън е завел делото си след 10-годишния давностен срок. Защитата твърди, че Елдън се е радвал да бъде "бебето на Нирвана", отбелязвайки, че той е пресъздал снимката в по-късен живот.

На родителите на Елдън са били платени 200 долара за снимката през 1991 г. от тогавашна сравнително неизвестна група.

Световните продажби на Nevermind надхвърлиха 30 милиона, което го направи един от най-продаваните албуми на всички времена.