Френската писателка Ани Ерно спечели Нобеловата награда за литература, съобщиха организаторите в Стокхолм в четвъртък.

82-годишната Ерно е автор на редица романи, много от които са тясно вдъхновени от собствения ѝ живот. Първата ѝ книга, "Les armoires vides", е публикувана на френски език през 1974 г., на английски език като "Cleaned Out" през 1990 г. Четвъртата ѝ творба, "La place" (1983) или "Мястото на един мъж" (1992), й носи световна слава.

Творбите на Ерно са посветени на темите за семейството, класата, политиката и пола. Наградата ѝ е присъдена "за смелостта и клиничната острота, с които разкрива корените, отчуждението и колективните ограничения на личната памет". 

"Нейната работа е безкомпромисна и написана на обикновен и изчистен език", каза Андерс Олсон от Шведската академия в четвъртък, когато обяви наградата ѝ.

От академията заявиха и че не са успели да се свържат с Ерно преди да разкрият победата ѝ, но се надяват, че тя скоро ще разбере за постижението си.

Тече т.нар. Нобелова седмица, в която се по традиция се обявяват наградите. Утре, петък, предстои да бъде обявен и носителят на наградата за мир.

Ани Ерно не е превеждана на български език с изключение на участието и в сборник от 80-те години заедно с Франсоаз Саган и Патрик Модиано.

Миналата година наградата бе присъдена на родения в Танзания писател Абдулразак Гурна, чието творчество се фокусира върху тежкото положение на бежанците и изгнаниците, колониализма и расизма.