Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени нови шест вековни дървета.

Три от тях се намират в Асеновград и са от вида източен чинар (Platanus orientalis) - вековно дърво на близо 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 3,16 м; вековно дърво също на приблизително 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 3,28 м; вековно дърво на 150 години, с височина 25 м, обиколка на ствола в основата 4,75 м. Предложението за обявяване на трите вековни дървета е внесено в РИОСВ - Пловдив от Община Асеновград, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Всеки човек може да предложи едно дърво за защитено

Всеки човек може да предложи едно дърво за защитено

В момента текат процеси на обявяване на близо 350 дървета

Две от новообявените за защитени вековни дървета са от вида орех (Juglans regia) и се намират в община Павел баня, област Стара Загора. Едното е на приблизителна възраст 100 години, с височина 18 м, обиколка на ствола 4,20 м, намира се в землището на село Тъжа, като предложението за обявяване е внесено в РИОСВ - Стара Загора от частно лице. Второто е на възраст над 180 години, с височина 13 м, обиколка на ствола 4,10 м, намира се в землището на село Турия и предложението за обявяването му за защитено е внесено от Асоциация на парковете в България.

Отрова убива вековна секвоя в София

Отрова убива вековна секвоя в София

Дървото е едно от четирите гигантски секвои в столицата

Обявено е за защитено и вековно дъвро от вида летен дъб (Quercus robur) на столичната улица "Джеймс Баучер", на приблизително 200 години, с височина 15 м, обиколка на ствола в основата 3 м. Предложение за обявяването му за защитено е внесено в РИОСВ - София от администрацията на Район "Лозенец".

С обявяването на дърветата за защитени се забранявата изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. Те ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.