В България са защитени 2198 дървета, а тенденцията през последните години е за намаляване на регистрирания брой дървета. През 2019 година те са били само 9, а през 2020 г. институциите не са обявили нито едно дърво за защитено. От Асоциация на парковете в България (АПБ) и Сдружение за дива природа "Балкани" се надяват, че ще допринесат за прекратяването на тази негативна тенденция, като от една страна допринесат за повече предложения за защитени дървета. В момента текат процеси на обявяване на близо 350 дървета за вековни.

За News.bg Симеон Арангелов от Асоциация на парковете в България обясни, че всеки един човек, може да предложи едно дърво за защитено. Предложението трябва да бъде отправено към РИОСВ. Важно е да се установи каква е собствеността на растението (дали е частно или общинско). Може да се разпознае дали едно дърво е вековно по неговата обиколка. То трябва да бъде обявено за защитено и да има данни за неговата височина, дебелина, години и къде се намира неговото място. В България има невероятни дървета, които все още не са в регистъра на вековните дървета и не са под никаква защита. Вековните дървета у нас са от вида: бук, дъб, ясен, защото те живеят по-дълго. По-рядко се срещат вековни върби и бял бор, като най-старото дърво е байкушевата мура. В повечето случаи вековните дървета са държавна или общинска собственост, като по-рядко те се намират в частни имоти. "Ние сме като белия дроб в Европа, по отношение на горите, а и природата като цяло", каза Арангелов.

Асоциация на парковете в България (АПБ) и Сдружение за дива природа "Балкани" ще се стремят да осигурят необходимия финансов и експертен ресурс за провеждане на процедурата. Те искат да насърчат гражданската активност за опазването на околната среда и си поставят за цел да съберат средства, за да подпомогнат процеса по обявяването на повече защитени дървета. Проектът се подпомага с финансовата помощ на Финландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Сандов обяви за защитени две вековни дървета

Сандов обяви за защитени две вековни дървета

Става дума за зимен дъб в землището на Белица и източен чинар край село Мезек

Мирослава Попова от Сдружението за дива природа "Балкани" разказа и че са създали наръчник за граждански действия, който обединява работата на двете организации. Той е за решаване на екологични проблеми. В него е събрана разнообразна информация с различни законови процедури, свързани с екологията. Попова каза, че се работи по различни казуси, като даде пример с проблема с река Ботуня, строежът на Алепу- незаконните хотели и др.

В много градове има проблем с миризмите. Ние разработихме две наредби. Едната е за насърчаване на гражданското участие в местното самоуправление, а другата наредба е за регулиране на лошите миризми. Като сериозен проблем се очертават отпадъците в градовете и неприятните миризми. Поставихме си за цел да проведем 5 кампании. Една от тях е за запазването на повече защитени територии като: Драгоманското блато, Рупите, Мусаленска пътека и др.

В тази връзка, Петко Цветков от Сдружение за дива природа "Балкани" отговори на въпрос на News.bg, свързан с казуса за кариера за добив на пясък край река Ботуня. Той заяви, че този проблем е временно решен. В случая тази кариера няма надлежната документация. По предложение на местните жители, проблемът бе стопиран на този етап.

Жители на Монтана виждат корупция и ОПГ в РИОСВ, МОСВ и МЕ и търсят помощ

Жители на Монтана виждат корупция и ОПГ в РИОСВ, МОСВ и МЕ и търсят помощ

Местните хора са категорични, че не желаят да се унищожава природата