Американският космически сонда InSight откри първото си сеизмично събитие на Марс. На 6 април сензорите на сондата засякоха слаб тътен на 128-ия марсиански ден (Sol) на Марс от мисията, съобщава БиБиСи.

Това е първият сеизмичен сигнал, открит на повърхността на планетарно тяло, различно от Земята и нейната Луна. Учените твърдят, че източникът на това "марсотресение" може да бъде или движение в пукнатина на планетата, или от метеорит.

Сондата на НАСА InSight кацна на Червената планета през ноември миналата година. Тя цели да идентифицира множество земетресения, за да помогне за изграждането на по-ясна картина на вътрешната структура на Марс.

След това учените могат да сравнят това с вътрешните слоеве на скалите на Земята, за да научат нещо ново за различните начини на развитие на тези два свята.

Интересно е, че учените на InSight твърдят, че характерът на тътена им напомня много за типа данни, които сензорите на Аполо са събрали на лунната повърхност.

Астронавтите са инсталирали пет сеизмометъра, които измерват хиляди земетресения, докато работят на Луната между 1969 и 1977 година.

Сеизмометричната система на InSight включва френски (нискочестотни) и британски (високочестотни) сензори. Известен като сеизмичен експеримент за вътрешна структура (SEIS), този инструмент е поставен на марсианската повърхност от роботизираната ръка на сондата на 20 декември.

И двете части на системата наблюдават сигнала от 6 април, въпреки че не е възможно да се извлече повече информация, за да се направи по-окончателно изявление за вероятния източник или разстоянието от сондата до събитието.

"Вероятно е събитие с магнитуд от 1 до 2, може би в рамките на 100 км или повече. Има много несигурности по този въпрос, но изглежда като такова", коментира проф. Том Пайк, който води британската мисия за сеизмометъра.

На Земята много малко хора биха отчели земетресение от 1-ва до 2-ра степен.

Екипът проучва три други сигнала, получени само от нискочестотните сензори - на 14 март (Sol 105), 10 април (Sol 132) и 11 април (Sol 133). Въпреки това, те са дори по-малки от събитието от ден 128, а учените от InSight все още нямат увереност да ги обявят като истински сеизмични събития.

Главната мисия на сондата е в продължение на две земни години - малко повече от една марсианска година.

Като се има предвид времето, необходимо за първото откритие, може да се предположи, че InSight трябва да регистрира още десетина сеизмични сигнала в началния период на експлоатация, обясни проф. Пайк.

"Когато има един, не знаем дали е късмет, но когато видим две или три, ще имаме по-добра идея. Разбира се, ако останалите три бъдат потвърдени, тогава бихме могли да засечем доста голям брой през следващите две години", коментира ученият от Imperial College London.

Прогноза за времето - Марс

Прогноза за времето - Марс

Проверяват дали сеизмометърът на InSight регистрира реални марсотресения или промени на вятър и налягане