Прогноза за времето на Марс, НАСА предлага ежедневни доклади за студената зима на червената планета, лабораторията за реактивно движение на НАСА публикува връхните и долните точки, заедно със скоростта на вятъра и атмосферното налягане от кабината на InSight, съобщава АП.

В неделя InSight регистрира максимум от минус 17 градуса по Целзий и минимум от минус 95 градуса по Целзий.

Учените трябва да знаят времето на Марс, за да определят дали сеизмометърът на InSight регистрира реални земетресения (марсотресения) или просто промени на вятър или налягане.

InSight се приземи близо до екватора на Марс през ноември. Апаратът на НАСА Curiosity също дава актуални данни за времето.

InSight кацна на Марс, изпрати първата си снимка
Обновена

InSight кацна на Марс, изпрати първата си снимка

Инженерните екипи на NASA тестват системите...

InSight кацна кацна върху равнина, разположена южно от вулканичния конус Елизий. Още малко по на юг се намира кратерът Гейл, чието изследване е възложено на апарата "Кюриосити".

InSight е първият космически апарат, който ще надникне под повърхността на планетата. По време на 2-годишната си мисия той ще изучава тектоничните процеси на Червената планета е тармодинамиката в нейните недра. Апаратът трябва да прави сондажи с дълбочина до 5 метра.

В същото време, НАСА съобщи, че предвижда пилотирана експедиция до Марс може в средата на 30-те години, а технологията, необходима за такъв полет, ще бъде тествана с полети до Луната.

НАСА подготвя пилотирана мисия до Марс в средата на 2030-те години

НАСА подготвя пилотирана мисия до Марс в средата на 2030-те години

Става въпрос за двугодишен престой на повърхността на Марс