Пилотирана експедиция до Марс може да се осъществи в средата на 30-те години, а технологията, необходима за такъв полет, ще бъде тествана с полети до Луната, съобщава директорът на НАСА Джим Брайденщайн в интервю за MSNBC.

Ръководителят на НАСА подчертава, че има какво да се направи преди да се лети до Марс и преди всичко да се осигури стабилно присъствие на Луната.

"Няма да поставим там флаг и да оставим отпечатъци от обувки, а след това да забравим този проект в продължение на половин век. Ще привлечем международни и търговски партньори към тази програма, ще отидем там, ще вземем роботи и лунни роувъри с нас", коментира той, цитиран от ТАСС.

Първа частна израелска мисия до Луната

Първа частна израелска мисия до Луната

Сондата, наречена Beresheet или Битие, ще бъде изстреляна от Флорида с ракета Falcon на SpaceX

Основните цели: да се намали рискът от космически полети, да се провери надеждността на технологиите и да се разработят технологии за повторно използване на оборудването на Марс.

"Полетът до Луната продължава три дни, а Земята и Марс се намират в изгодно положение за полет на всеки 26 месеца. Така че ние говорим за двугодишен престой на повърхността на Марс", отбелязва Брайденщайн.

Той коментира, че изучаването на Марс, използвайки марсоходи и станцията Mars InSite, е дало на специалистите много нова информация за историята и геоложката структура на планетата.

Китай кацна на тъмната страна на Луната
Обновена

Китай кацна на тъмната страна на Луната

Безпрецедентен успех – успешно приземи сонда

Последните изследвания показват, че  сложни органични съединения присъстват на повърхността на Марс.

"Това не означава, че има живот, но има компоненти за живот", заяви директорът на НАСА.

Към 2020 г. НАСА планира да достави на повърхността на Марс нов апарат.

Той ще трябва да събере информация, въз основа на която учените ще оценят вероятността за живот на Марс в миналото, както и да проучат възможността хората да населят планетата в бъдеще.

Руснаците строят ракета "Енисей" за полети до Луната и до Марс

Руснаците строят ракета "Енисей" за полети до Луната и до Марс

Дебютният й полет е за 2028 г.