Израелска неправителствена организация обяви, че тази седмица ще проведе първата частна мисия за приземяване на кораб на Луната, информира АП.

От SpaceIL и държавната компания Israel Aerospace Industries отбелязаха пред журналисти, че сондата, наречена Beresheet или Битие, ще бъде изстреляна от Флорида с ракета Falcon на SpaceX.

Изстрелването на апарата е планирано за четвъртък вечерта американско време. Първоначално се планираше да бъде изпратена през декември 2018 г.

Малкият кораб, който е с размер на пералня, ще направи няколко орбити преди да кацне.

Израел се надява мисията да окаже ефект и да поощри изучаването на наука от новото поколение граждани на Израел.

Корабът ще постави знамето на Израел на повърхността на Луната и ще проведе проучвания на магнитното й поле.

Проектът SpaceIL започна като част от конкурса Google Lunar XPRIZE, който предложи 30 милион долара награда на състезатели, които разработят с малко средства методи за роботизирано проучване на Космоса. Но на 23 януари 2018 г. Фондация XPRIZE обяви, че "никой отбор няма да може да направи опит за изстрелване до Луната до крайния срок 31 март 2018 г. и наградата Google Lunar XPRIZE на стойност 30 млн. долара ще бъде отменена".

Израел изпраща кораб на Луната през 2019 г.

Израел изпраща кораб на Луната през 2019 г.

Сондата ще бъде изстреляна с ракета Falcon 9

Въпреки това SpaceIL продължи разработването на кораб, който е изграден в сътрудничество с израелската държавна компания Israel Aerospace Industries. 

Това ще е най-малката сонда, която ще кацне на Луната. Тя е с диаметър 2 метра и височина 1,5 метра, масата е само 585 килограма. Повече от 400 килограма е горивото, което ще изгори до кацането на Луната.

Ако мисията завърши успешно, Израел ще стане четвъртата държава в света (СССР, САЩ и Китай), провела "меко кацане" на кораб на повърхността на Луната.