Използвайки радарен инструмент на орбитален космически апарат, учените са установили солено езеро под лед на южната полярна равнина на Марс, определят откритието като вода и възможно местообитание за микробен живот, съобщава "Ройтерс".

Езерото, което са открили, с диаметър около 20 километра, оформено като заоблен триъгълник и разположен на около 1,5 километра под повърхността на леда, представлява първото сигурно доказателство за течна вода, откривана някога на Марс.

Независимо, че въпросът за живот навсякъде другаде освен Земята, е един от най-сериозните въпроси в науката, новите открития предлагат изумителна възможност за подобно предположение, макар и без доказателства, тъй като водата се смята за основна съставка за живота.

Учените коментират, че може да отнеме години, за да се провери дали всъщност има живи организми във водното езеро, което прилича на езерата по ледниците на Земята. Може би с бъдеща мисия, която ще пробие леда и ще вземе проби.

"Това е място на Марс, където има нещо, което най-много прилича на местообитание, място, където животът може да съществува", обяснява планетарният учен Роберто Оросей от Националния институт по астрофизика в Италия, ръководител на изследването, публикувано в списание Science.

"Този вид среда не е точно идеалната ваканция, или място, където ще плува риба. Но има земни организми, които могат да оцелеят и да процъфтяват в подобна среда. На Земята има микроорганизми, способни да оцелеят дори в лед", коментира ученият.

Откритието е направено и чрез данни, събрани между май 2012 и декември 2015 г. с апаратура на борда на космическият апарат "Марс Експрес" на Европейската космическа агенция, която пуска радарни импулси, които проникват в повърхността на Марс и ледените шапки.

"Това ни отне много години и анализ на данните и се опитвахме да намерим добър метод, за да се уверим, че това, което наблюдаваме, недвусмислено е течна вода", допълва ученият и съавтор Енрико Фламини от Италианската космическа агенция.

Радарният профил на местоположението напомня този на езера под ледниците, намиращи се на Земята в Антарктика и Гренландия.

Марс много отдавна е бил по-топъл и по-влажен, имал е значителни водни тела, както се вижда от сухите езера и речните долини на повърхността му. Имаше известни признаци на течна вода понастоящем на Марс, включително спорни доказателства за водната активност по марсиански склонове, но не и доказателство за наличието на течна вода.

Оросей коментира, че водата в марсианското езеро е под нормалната точка на замръзване, но остава течна благодарение на високите нива на соли. Той определя температурата на водата между минус 10 градуса и минус 70 градуса по Целзий.

Остава да разберем дали ще намерим повече подводни водоеми или откритието е някакво изключения, добавя Оросей.

Ако се открият други и съществува мрежа от езера под ледници, както на Земята, това може да означава, че течната вода е съществува милиони години или дори отпреди 3-1/2 милиарда години, когато Марс е бил по-гостоприемна планета.

Въпросът е дали някакви форми на живот, които биха могли да се развият отдавна на Марс, са намерили начин да оцелеят досега. "Никой не смее да предлага или предполага съществуването на по-сложна форма на живот", коментира Роберто Оросей