Кръстиха "Енисей" свръхтежка руска ракета-носител, чиито първи полет трябва да бъде през 2028 година от космодрума Восточный. Официалното название бе съобщено от директора на Роскосмос Дмитрий Рогозин в неговия микроблог в Twitter, съобщи ТАСС.

"Сега е подписан детайлен план-график за създаване до 2028 г. ракета-носител от свръхтежък клас (клас "Енисей"), написа Рогозин.

Той уточни, че ракетата се разработва от РКК "Энергия", РКЦ "Прогресс" и Център "Хруничев".

В края на декември от Роскосмос разгледаха концепцията за създаване на свръхтежка ракета. В качеството на първа степен ще бъдат използвани блокове на ракетите "Союз-5", трета степен ще бъде създадена в рамките на проекта на ракетите "Ангара-5В", която се разработва в Център "Хруничев".

Както се отбелязва в корпорацията "в условията на жестоки бюджетни ограничения всички съставни части на ракетите от свръхтежък клас трябва да имат перспектива на самостоятелна летателна практика и серийно производство".

Съобщава се, също, че окончателния вариант за техническия облик на свръхтежките ракети на технико-икономическото обоснование на проекта и федералната целева програма ще бъдат представени на ръководството на страната в началото на 2019 г.

Китай кацна на тъмната страна на Луната
Обновена

Китай кацна на тъмната страна на Луната

Безпрецедентен успех – успешно приземи сонда

Руската свръхтежка ракета-носител в съответствие с планови конструкции на първия етап трябва да може да изведе на ниска околоземна орбита над 70 т товари. Нейната основна задача е да обезпечи полетите в далечния космос, в частност, към Луната и към Марс.

Планира се, че строителството на инфраструктурата под тази ракета на космодрум Восточный ще започне в 2026 г.

Първият й запуск ще бъде през 2028 г. Според разчетите на Роскосмос, създаването на свръхтежка ракета и строителството на инфраструктура под нея ще струва над 1,5 трлн. рубли (около 21 591 867 638,97 щ.д.).