Голям розов диамант от 170 карата бе открит в Ангола, съобщава Асошиейтед прес. Твърди, че е най-големият подобен скъпоценен камък откриван от 300 години.

Наречен "Lulo Rose", диамантът е намерен в алувиалната диамантена мина Луло , съобщи собственикът на мината, Lucapa Diamond Company, в сряда на уебсайта си. Мината Луло вече е произвела двата най-големи диаманта, намирани някога в Ангола, включително 404-каратов чист диамант.

Розовият скъпоценен камък е петият по големина диамант, намерен в мината, където са открити 27 диаманта от 100 карата или повече, според Lucapa, която е базирана в Австралия.

Розовият диамант ще бъде продаден чрез международен търг от анголската държавна компания за маркетинг на диаманти Sodiam. Минималните в Ангола са един от 10-те най-големи производители на диаманти в света.

"Този ​​рекорд и грандиозен розов диамант, извлечен от Луло, продължава да демонстрира Ангола като важен играч на световната сцена за добив на диаманти и демонстрира потенциала и наградите за ангажираност и инвестиции в нашата растяща индустрия за добив на диаманти", Диамантино Азеведо, министър на минералите на Ангола Resources, Petroleum and Gas каза, според уебсайта на Lucapa.

Розовият диамант е с впечатляващ размер, но много прозрачни диаманти са по-големи от 1000 карата. Диамантът Cullinan, открит в Южна Африка през 1905 г., наклонява везните с 3106 карата и е в скиптъра на британския суверен.

442-каратов диамант беше намерен в рудник в Лесото

442-каратов диамант беше намерен в рудник в Лесото

Стойността му може да достигне 18 милиона долара...