Най-голямото известно растение на Земята - морска трева, приблизително три пъти по-голяма от Манхатън, бе открита край бреговете на Австралия, съобщава Би Би Си.

Използвайки генетични тестове, учените са установили, че голяма подводна ливада в Западна Австралия всъщност е едно растение.

Смята се, че се е разпространило от едно семе за най-малко 4500 години.

Морската трева покрива около 200 кв. км, казаха изследователи от Университета на Западна Австралия.

Екипът се е натъкнал на откритието случайно в залива Шарк, на около 800 км северно от Пърт.

Те са си поставили за цел да разберат генетичното разнообразие на вида - известен също като лентов плевел - който обикновено се среща по части от крайбрежието на Австралия.

Изследователите събраха издънки от целия залив и изследваха 18 000 генетични маркера, за да създадат "пръстов отпечатък" от всяка проба. Те имаха за цел да открият колко растения съставляват ливадата. "Отговорът ни порази - беше само едно!" каза Джейн Еджелоу, водещият автор на изследването. "Това е всичко, само едно растение се е разширило на 180 км в залива Шарк, което го прави най-голямото известно растение на Земята."

Растението е забележително и със своята издръжливост, тъй като е растяло на места в залива с изключително променливи условия.

"Изглежда, че е наистина устойчив, изпитва широк диапазон от температури и соленост плюс екстремни условия на висока осветеност, които заедно обикновено биха били силно стресиращи за повечето растения", каза д-р Елизабет Синклер, един от изследователите.

Видът обикновено расте като морава със скорост до 35 см годишно. Ето как изследователите изчисляват, че са били необходими 4500 години, за да се разпространи до сегашния си размер.