Работещите в Египет археолози смятат, че са открили доказателства, че в гробницата на Тутанкамон се намира тайно помещение, в която най-вероятно е погребана древноегипетската царица Нефертити.
Нефертити е била съпруга на бащата на Тутанкамон, фараона Ехнатон.

Новината бе съобщена от министъра за паметниците на културата на Египет Мамдух ад Дамати.

По думите му експертите са уверени вече на 90%, че тайната стая се намира под гробницата на Тутанкамон. Тя е открита с помощта на скенер и радар, които не увреждат артефакта.

Хипотезата на британеца Никълъс Рийвс е, че легендарната красавица е положена за вечен сън зад две неизвестни досега врати.

Резултатите от сканирането показват, че зад северната стена на гробницата на Тутанкамон има продължение с коридор, чрез който гробницата свършва в друга гробна камера, убеден е Рийвс.
За още по-голяма сигурност материалите от сканирането се изпращат в Япония за обстоен анализ.

Ако теорията на д-р Рийвс е вярна, ще бъде решена една от големите загадки в египтологията.

Според хипотезата на Рийвс момчето-фараон, което умира внезапно на 19-годишна възраст, е погребано по спешност в една от камерите на гробницата, предназначена за Нефертити.

Египтологът Никълъс Рийвс има намерение да продължи изследванията, докато не се увери, че действително това е мястото на погребването на Нефертити.

Археолозите отдавна търсят къде е погребана Нефертити.

Според някои гробницата ѝ е в Амарна, древна столица. Според други в гробницата на Тутанкамон най-вероятно е погребена майката на фараона-момче, която е била втора съпруга на Ехнатон, но винаги е била в сянката на "най-красивата жена на света".