Третият полет на футуристичния прототип на космическата компания SpaceX завърши с успешно кацане, но малко след това ракетата се взриви на площадката за кацане, пише "Гардиън".

Провалът се случи минути, след като от компанията обявиха, че ракетата Starship е направила успешен полет и приземяване. При предишните два пъти ракетата се взриви при кацането си.

Прототипът на Илън Мъск се издигна на височина повече от 10 километра след изстрелването му от Тексас в сряда. Ракетата започна да се спуска хоризонтално над Мексиканския залив и внезапно се изправи преди кацането.

Ракетата във формата на куршум остана непокътната при кацането си този път, което накара коментатора на SpaceX да заяви, че е постигнат успех преди предаването да приключи.

Но малко по-късно ракетата експлодира.

Няма коментар от космическата компания каква е причината за експлозията. Но Мъск се похвали, че Starship 10 е кацнала цяла и че екипът е свършил чудесна работа.

Мъск планира да използва ракетата за изпращане на хора на Луната и Марс.

Последните два прототипа достигнаха на подобна височина през декември и февруари, но се разбиха при кацането си в Тексас.

И трите теста продължиха 6 минути и половина.