Вторият цялостен полет на футуристичната ракета във формата на куршум Starship на компанията SpaceX завърши отново с катастрофа при кацането си, съобщава АП.

Компанията на Илън Мъск изстреля последния прототип на Starship от югоизточната част на Тексас, два месеца след предишния опит, който завърши с експлозия.

Ракетата от неръждаема стомана достигна височина от 10 километра, малко по-ниска височина от предишния път. В началото всичко изглеждаше добре и ракетата започна да се спуска, но не успя да се подготви за кацането си и се разби в земята.

Oтлагат изстрелването на мисия на SpaceX

Oтлагат изстрелването на мисия на SpaceX

Заради силен вятър ще се проведе в неделя

От компанията отбелязаха, че ще трябва да работят малко повече върху кацането, но припомниха, че това е полет за тестване на ракетата.

Следващата ракета Starship бе разположена в близост до площадката в Бока Чика, Тексас, по време на изпитанието, което продължи 6 минути и половина.

Мъск разработва Starship за транспортиране на хора до Марс след няколко години. Горната степен на ракетата трябва да отведе хора на Луната, а след това с кораби до Марс. Мегаракетата Super Heavy все още е в процес на разработване.

Астронавтите на NASA успешно се приводниха с „Дракона” на SpaceX

Астронавтите на NASA успешно се приводниха с „Дракона” на SpaceX

След 62 дни в космоса и приблизително 1024 обиколки...

SpaceX се опита да изстреля Starship миналата седмица, но не успя да получи необходимото одобрение от Федералната авиационна администрация. Мъск изрази недоволството си в "Туитър". Компанията не е изпълнила регулациите за безопасност на полета. Вчерашният полет покри всички критерии за безопасност.

SpaceX подготвя първия граждански полет в космоса по-късно тази година. Полетът е предназначен за събиране на дарения за проучване на рака и други каузи. Очаква се да бъдат събрани около 200 милиона долара.