За да убеди мнозинството да продължи да се съобразява с блокирането, за да се забави разпространението на коронавирус, това трябва да се превърне в единствената "социално приемлива норма", предполага проучване на King's College London.

"Социалният натиск от страна на другите" имаше важна роля, заяви водещият изследовател д-р Ребека Уебстър пред BBC News. Но това не беше причина за публичен срам от други хора в социалните медии.

А осигуряването на достатъчно храна, медицински консумативи и пари за плащане на сметките е още по-важно.

"Това виждаме правителството да прави в момента - да работи със супермаркети, за да се увери, че хората няма да останат без храна, и с доброволци от NHS, за да се уверят, че лекарствата се доставят", каза д-р Уебстър.

Изследването, публикувано онлайн в списанието Public Health, се основава на 14 анализа, как различните групи хора се придържат към карантинните правила по време на огнища на болести, включително ебола, тежък остър респираторен синдром (Sars), свински грип и паротит.

Изследователите откриха, че "актуалната, ясна информация е била ключът към това хората да се придържат към указанията". "Ако инструкциите или езикът са неясни, тогава хората са склонни да съставят свои собствени правила", каза д-р Уебстър.

"Нуждаем се от положителни истории за ползите от това, което искат да правим. Подсилване, че това е новото нормално - че всеки трябва да се придържа към него, за да може това да сработи."

"Ще трябва да изчакаме, за да видим реалните въздействия върху процента на заразяване, но тези положителни социални послания идват от част от духа на общността, който виждаме във видеоклипове, които хората публикуват - пеещи от балкони и други прояви на този обществен дух."

"Всички ние трябва да се активизираме и да направим всичко възможно, и мисля, че широката общественост вече върши доста добра работа. Винаги ще има хора, които не спазват правилата. Просто трябва да направим всичко възможно."

Междувременно проф. Джордж Милн от Университета в Западна Австралия коментира за BBC News, че превръщането на математическите модели, които информираха за ограниченията в "ясни, прости съобщения", не е просто, "но е толкова важно".

Работа на проф. Милн показа ефектите, които социалното дистанциране може да окаже върху процента на заразяване.

"Всичко това е много добре, че политик или учени казват: "Нашето моделиране показва ... ", но много малко хора знаят какво всъщност означава моделиране", каза той.

"Хората, които не са запознати с кривите на епидемията, може наистина да не разбират какво означава" изравняване на кривата".

Лидерите и експертите трябва да говорят повече за "хората и живота, който ще бъде загубен", каза проф. Милн.

"Някои може да си помислят: Е, може би просто ще взема доза от нещо, подобно на грип, и ще се оправя. Трябва да поясним, че тази крива, за която говорим, се отнася до броя на хората, които ще умрат, ако не действаме."

В "Туитър" професор Карол Силкора пише, "социалното дистанциране работи. Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина изчислява, че преди блокирането един човек би заразил 2,6 други хора. Сега е само 0,62. Това означава, че вирусът е притиснат в ъгъла - няма къде да отиде и ще изгори. Добри новини."

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Експерти на СЗО и Световната банка: Този сценарий е напълно правдоподобен и усилията на правителствата са отчайващо недостатъчни