САЩ оповестиха огромна метеорна експлозия в земната атмосфера през декември, според НАСА, цитирана от БиБиСи. Взривът е вторият по големина по рода си за последните 30 години и най-големият след метеора над Челябинск в Русия преди шест години. Досега това до голяма степен остава незабелязано, защото взривът е над Берингово море, край руския полуостров Камчатка.

Космическата скала е избухнала с 10 пъти повече енергия от атомната бомба над Хирошима. Линдли Джонсън, служител по планетарна отбрана в НАСА, коментира, че подобен метеор се очаква само около два-три пъти на всеки 100 години.

Около обяд местното време на 18 декември астероидът навлиза в атмосферата със скорост от 32 км/сек под траектория от седем градуса. С размери няколко метра, космическата скала избухва на 25,6 км над земната повърхност, с енергия на удара от 173 килотона.

"Това е 40% енергията освободена на Челябинск, но е над Берингово море, така че няма същия ефект и не се появява в новините", коментира Кели Бърст, мениджър на програмата за наблюдения на Земята.

"Това е друго нещо, което имаме за защита, има много вода на планетата", допълва Бърст.

Д-р Фаст обсъжда събитието на 50-та конференция за лунна и планетарна наука в The Woodlands, близо до Хюстън, Тексас. Миналата година военните сателити отчетоха взрив, НАСА бе уведомена за събитието от военновъздушните сили на САЩ.

Д-р Джонсън коментира, че огненото кълбо е в район, който не е твърде далеч от маршрутите, използвани от търговски полети, които летят между Северна Америка и Азия. Така че изследователите проверяват с авиокомпаниите дали са докладвани наблюдения на събитието.

През 2005 г. Конгресът на САЩ възлага на НАСА да намери 90% от близките земни астероиди с размери 140 метра или повече до 2020 г. Космическите скали с този размер са така наречените "проблеми без паспорти", тъй като се очаква те да засегнат цели региони, ако се сблъскат с Земята. Но учените смятат, че ще са им необходими още 30 години, за да изпълнят тази директива от Конгреса.

След като бъде идентифициран входящ обект, НАСА е постигнала известен успех при изчисляване на траекторията и къде на Земята ще възникне въздействие, въз основа на точно определяне на орбитата му.

През юни 2018 г. малък 3-метров астероид 2018 LA бе открит от наземна обсерватория в Аризона осем часа преди удара. Центърът за проучвания на обекти близо до Земята, в лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL) след това определи точността на орбитата, която бе използвана за изчисляване на вероятното място на удар. Това показва, че скалата вероятно ще удари Южна Африка.

Точно както предлага изчислението, метеоритът пада над Ботсвана и е записан от охранителни камери във ферма. По-късно в района са открити фрагменти от обекта.

Около хиляда души са ранени при падане на метеорит над Урал

Около хиляда души са ранени при падане на метеорит над Урал

Над 100 души са хоспитализирани, повечето от които - деца

Последното събитие над Берингово море показва, че по-големите обекти могат да се сблъскат с нас без предупреждение, подчертавайки необходимостта от засилено наблюдение.

По-стабилна мрежа би била зависима не само от наземни телескопи, но и от космически обсерватории. Концепция предвижда телескоп с името NeoCam, в гравитационната точка на баланс в космоса, където ще открива и характеризира потенциално опасни астероиди по-големи от 140 метра.

Д-р Ейми Майнцер, главен учен в NeoCam в JPL, коментира: "Идеята е наистина да се доближим колкото е възможно по-близо до постигането на тази цел от 90% за намиране на 140-метрови и по-големите астероиди близо до Земята."

Тя допълва, че ако мисията не започне, прогнозите предполагат, че ще отнеме много десетилетия, за да се изпълни целта със съществуващия набор от наземни проучвания.

"Но ако имате инфрачервен телескоп, базиран на инфрачервени лъчи, това ще се случи много по-бързо", обяснява д-р Майнцер.