Окръжният прокурор на щата Ню Йорк върна на Италия откраднати произведения на изкуството на стойност 19 милиона долара, съобщава Би Би Си.

Сред 58-те предмета е и мраморна глава на богинята Атина, датирана от 200 г. пр. н. е., която струва около 3 милиона долара. Откраднатите артефакти са били продадени на музеи и частни търговци от осъдени крадци, заяви Алвин Браг.

Това е последният опит на града да върне заграбените стоки в страната им на произход. От началото на тази година са върнати антики за 66 милиона долара.

Ръководителят на звеното за трафик на антики към прокуратурата обеща, че ще има "много повече конфискации и много повече репатриране".

Вътрешната сигурност беше част от разследването за изземване и репатриране на тези предмети на италианците - 21 от тях идват от Музея на изкуствата Метрополитън. Въпреки че артефактите имат огромна парична стойност, италиански служител ги описа като "безценни".

Генерал Роберто Рикарди каза, че се чувства особено щастлив, знаейки, че тези предмети ще се върнат на общности, които ще знаят "откъде идваме, за нашата история, за нашата идентичност".

Следователите са работили години наред, за да проследят следите на контрабандистите на изкуство и да намерят предметите, които са били репатрирани, според служители на вътрешната сигурност.

Джакомо Медичи и Джовани Франко Бекина са сред осъдените крадци, които са използвали мрежа в цяла Италия, за да крадат предмети от неохраняеми обекти, според офиса на прокуратурата.

Тези предмети в крайна сметка са били внесени в САЩ, където са продадени на американския милиардер Майкъл Щайнхард, който сега има забрана да купува антики, след като доказателства установиха, че предмети, които той притежава, са били ограбени и незаконно пренасяни.

През 2021 г. г-н Щайнхард предаде съкровища на стойност 70 милиона долара като част от сделка, което означава, че няма да бъде изправен пред наказателни обвинения.