Фермери и градинари заровиха 2000 чифта бяло бельо в Швейцария за проучване качеството на почвата, информира ДПА.

Държавният изследователски институт Agroscope изпрати по два чифта памучно бельо на всеки участник в доброволното проучване да ги зарови в почвата. По-късно бельото ще бъде проучено колко е засегната материята от малките организми.

"Това е индикатор за качеството на почвата", каза лидерът на проекта Марсел ван дер Хейден.

Екологът отбеляза пред германската медия, че вече са правени подобни експерименти с бельо в Канада, но не и в такъв мащаб. Вече е известно, че заравянето на пакетчета чай може да бъде използвано за проверка състоянието на почвата.

Проектът с бельото е наречен Evidence Underpants ("Бельо с доказателства").

Единият чифт бельо ще бъде изваден след един месец, а другият - след два месеца. След това бельото ще бъде подложено на дигитален анализ - колкото повече дупки има, толкова по-здравословна е почвата.

При пилотния проект участниците заровиха лично бельо, но материята не може да се сравни. Заради това учените сега разчитат на стандартизирано бельо, което е по-научно.

Марсел ван дер Хейден коментира, че проучването също има за цел да акцентира върху заплахата от ерозия на почвата, прекалено използване на торове и др.

Според Agroscope всяка година площ, която е два пъти и половина по-голяма от територията на Швейцария, е унищожавана по света по такъв начин, че не може да се използва за земеделие.