Астронавтът на НАСА Лорал О'Хара, която се завърна на Земята в събота от Международната космическа станция (МКС) като част от екипажа на руския космически кораб "Союз МС-24", пристигна в САЩ, съобщава "Интерфакс".

Космическият кораб "Союз МС-24" кацна в събота в район, разположен на 147 км югоизточно от град Жезказган в Казахстан. След първоначален медицински преглед и проверки след полета, О'Хара е транспортирана с хеликоптер до Караганда, откъдето след това пътува със самолет до Хюстън, Америка.

Заедно с нея на Земята се завърнаха космонавтът на Роскосмос Олег Новицки и представителят на Беларус Марина Василевская - те пристигнаха на МКС с кораба "Союз МС-25" и прекараха 12 дни на борда на станцията.

 "Союз МС-25" се скачи с МКС

"Союз МС-25" се скачи с МКС

След проблеми при изстрелването и отлагане

Припомня се, че астронавтът О'Хара пристигна на МКС на 15 септември 2023 г. с космическия кораб "Союз МС-24" като част от споразумение за кръстосани полети между Роскосмос и НАСА. Общо тя прекара 204 дни там.

На станцията остана екипажът на 71-вата дългосрочна експедиция - космонавтите на Роскосмос Олег Кононенко, Николай Чуб и Александър Гребенкин, астронавтите на НАСА Матю Доминик, Майкъл Барат, Жанет Епс и Трейси Дайсън.

Първоначално изстрелването на "Союз МС-25" трябваше да се състои на 21 март в 16:21, но беше отменено автоматично 20 секунди преди изстрелването. Беше планирано полетът на космическия кораб до МКС да следва ултрабърза двуорбитална схема за среща и да отнеме приблизително 3 часа и 19 минути.

Както съобщи ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов, причината за отмяната на изстрелването е спад на напрежението в химическия източник на ток.

Астронавтът на НАСА Дайсън пристигна на МКС по споразумение за кръстосани полети между Руската федерация и Съединените щати. Този полет беше третият на руския космически кораб "Союз МС" в рамките на споразумението за кръстосани полети до МКС, сключено между Роскосмос и НАСА.

Дайсън ще продължи полета до септември с космонавтите на "Роскосмос" Олег Кононенко и Николай Чуб.

Русия отложи изстрелването на "Союз МС-25" за 23 март

Русия отложи изстрелването на "Союз МС-25" за 23 март

Причината за отмяната на изстрелването е спад на напрежението в химическия източник на ток