Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) обяви, че е одобрила офертата на SpaceX за разполагане на до 7500 сателита, но е отложила някои други решения, съобщава Ройтерс.

Starlink на SpaceX, бързоразвиваща се мрежа от повече от 3500 спътника в ниска околоземна орбита, досега има десетки хиляди потребители в Съединените щати, като потребителите плащат най-малко $599 за потребителски терминал и $110 на месец за услуга.

FCC през 2018 г. одобри плановете на SpaceX за разполагане на до 4425 сателита от първо поколение.

SpaceX е потърсила одобрение да управлява мрежа от 29 988 сателита, известна като "второ поколение" или Gen2 Starlink констелация за излъчване на интернет към райони с малък или никакъв достъп до интернет.

Нашето действие ще позволи на SpaceX да започне внедряването на Gen2 Starlink, което ще донесе сателитна широколентова връзка от следващо поколение на американците в цялата страна, съобщиха от FCC.

Решението на FCC ще защити други сателитни и наземни оператори от вредни смущения и ще поддържа безопасна космическа среда. Също така ще защити честотния спектър и орбиталните ресурси за бъдеща употреба.