Учени разработиха 10-минутен универсален тест за рак, пише "Гардиън".

Тестът може да засече следи от заболяването в кръвта на пациента. Евтиният и прост тест използва течност, която променя цвета си и показва присъствието на злокачествени клетки навсякъде в тялото. Резултатите излизат за под 10 минути.

Тестът все още е във фаза разработване. Но това е радикално нов подход при редовни прегледи с опростена процедура за лекарите.

"Голямо предимство на тази техника е, че това е много евтино и изключително просто да се направи, така че можете да го приемете в клиниката доста лесно", обяви Лаура Караскоса, изследовател от Университета на Куинсланд.

Изследването е с чувствителност около 90%, което означава, че ще открива около 90 от 100 случая на рак. Ще служи като първоначален преглед за рак. След положителни резултати лекарите ще направят по-обстойни прегледи.

Изследването става възможно, след като екип от университета открил, че ДНК със злокачествени клетки и нормално ДНК се отбелязват по-различен начин върху метални повърхности. Това им е позволило да разработят тест, който различава здравите клетки от раковите.

Сега учените провеждат клинични изпитания с пациенти с различни видове рак.