Денят, в който пациентите вече няма да чакат донор за трансплантация на сърце, е близо.

Изследователи от Масачузетската болница успешно отглеждат функционална сърдечна тъкан от стволови клетки, създадени от кожни клетки. Това става ясно от  научните изследвания на списание Circulation.

Техниката на екипа потенциално позволява сърдечната тъкан да бъде изградена със собствен клетъчен материал на пациента, което намалява необходимостта от точно съвпадение на донорите и следователно значително намалява вероятността от имунно отхвърляне.

Но не е възможно просто така да се развие цяло сърце от клетки. Органите изискват едно скеле, за да предаде на клетките форма. При нормално развитие на нещата тази платформа, известна като „извънклетъчна матрица”, е създадена от протеини, секретирани от клетките.

"Генерирането на функционална сърдечната тъкан среща редица предизвикателства," се казва в изявление на водещия автор.

Вместо да растат тези извънклетъчни матрици, което ще отнеме време, екипът е използвал сърца на донори от „New England Organ Bank”. За да се подготвят сърцата, екипът ги отрязал до извънклетъчната матрица с разтвор от препарат за почистване. Това премахва всички живи клетки и оставя след себе си неутрална платформа за нов клетъчен материал.

За да образуват клетки на матрицата, екипът използвал по-нов метод, който използва РНК, за да обърне кожни клетки в стволови клетки - по-ефективна техника, отколкото по-старата генетична манипулация. След това тези плурипотентни стволови клетки са били предизвикани, за да се превърнат в сърдечни мускулни клетки.

Тези мускули клетки се поставят в извънклетъчната матрица. В рамките на няколко дни те прерастват в мускулната тъкан. Накрая, нарастващото сърце се поставя в биореактор с хранителен разтвор, и стресови фактори, които възпроизвеждат условията, необходими, за да се поддържа сърцето живо.