Японски учени откриха начин да прикрепят жива кожа към лицата на роботи, за по-реалистични усмивки и други изражения на лицето, съобщи BBC.

Пробивът идва от копирането на тъканни структури в хората, сподели екипа от Токийския университет.

Прототипът наподобява повече на желиран бонбон Харибо, отколкото на човек, но изследователите казват, че това проправя пътя към създаването на убедително реалистични, движещи се хуманоиди със самовъзстановяваща се кожа, която няма лесно да се разкъса.

Синтетичната кожа е направена в лаборатория, като за целта са използвани живи клетки. Тя е мека, като истинска кожа и може да се възстановява в случай, че бъде порязана или повредена, казват учените.

В минали опити, екипът се опита да прикачи кожата с помощта на малки кукички, но те повреждаха кожата, когато роботът се движше.

При хората кожата е привързана към подлежащите структури чрез малки връзки от гъвкав колаген и еластин.

В опит да пресъздадат този механизъм, изследователите пробиват много малки дупки в робота и прилагат гел, съдържащ колаген, а след това добавят слой изкуствена кожа отгоре. Гелът запушва дупките и привързва кожата към робота.

"Имитирайки структурите на човешката кожа и използвайки специално направени V-образни перфорации в твърди материали, открихме начин да свържем кожата със сложни структури", каза водещият изследовател проф. Шоджи Такеучи.

"Естествената гъвкавост на кожата и силният метод на адхезия означават, че кожата може да се движи с механичните компоненти на робота, без да се разкъсва или отлепва."

Последните резултати са публикувани в списанието Cell Reports Physical Science.

Изследователите казват, че ще са необходими още много години и тестове, преди технологията да може да стане част от ежедневната реалност.

"Друго важно предизвикателство е създаването на човешки изражения чрез интегриране на сложни задвижващи механизми или мускули в робота", каза проф. Такеучи.

Но работата може да бъде полезна и при изследване на стареенето на кожата, козметика и хирургични процедури, включително пластична хирургия.

Китай стана първата страна, донесла проби от обратната страна на Луната

Китай стана първата страна, донесла проби от обратната страна на Луната

Сондата Chang'e-6 се завърна на Земята