10 години членството на България в Европейския съюз носи стабилност в политически план и е причина за стабилен икономически растеж. Това сочи доклад на тема "10 години България в ЕС: ползи и предизвикателства", изготвен от Центъра за либерални стратегии.

Основен извод в доклада е, че десетте години членство на България в Европейския съюз са един от най-успешните периоди в българската история. Това е второ поредно десетилетие след 1997 г., в което страната се развива без сериозни кризи във вътрешно-политически план.

Програмният директор в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев представи икономическите ползи за страната от членството на България в ЕС. Той посочи, че стопански погледнато последните 20 години имаме увеличение на Брутния вътрешен продукт (БВП) по покупателна способност на човек от населението. 10 години членство са вторият най-успешен период след началото на 50-те години на миналия век.

Ганев се пошегува, че ако продължава да се говори за Европа на скорости, то ние ще сме в топ 3 по този показател, ако говорим за ускорен икономически растеж. По думите му другите две страни с икономически растеж са Литва и Латвия и дори изпреварваме Естония. В момента безработицата в страната е по-ниска от момента на приемането ни в ЕС.

Отчита се и тренд на положителен баланс по текущата сметка. България на два пъти премина границата от 3% бюджетен дефицит, но фактът, че се намира в процедури по свръх дефицит и мониторинг от страна на ЕС е оказало благоприятен ефект и българските управляващи да вкарат дефицита в рамки, без да си позволяват разхлабване на бюджетната дисциплина.

По думите му 10 години членство са вторият най-успешен в икономически план период за страната ни. Краткият отговор на големия въпрос дали сме ги настигнали е "Да".
"Може и по-бързо, но това хич не е бавно", отбеляза Ганев.

Той изтъкна, че сме тръгнали от най-ниската точка за ЕС по отношение покупателна способност на населението. Ганев изтъкна, че по този показател за периода на предприсъединяване и 10 години членство, сме направили ръст от 20% и от 27 пункта достигаме 48 пункта. Така, за да достигнеш дори един пункт повишаване на покупателната способност, трябва да имаш двоен растеж на икономиката.

"Не е спряло доближаването на България по стандарт - само за тези 10 години има приближаване от 10 пункта", отбеляза Георги Ганев. "Нетният ефект от членството на България в ЕС е около 4% от БВП. Това е един изключително висок трансфер", категоричен бе той.

България да стане активен член за заздравяването на ЕС, съветва политолог

България да стане активен член за заздравяването на ЕС, съветва политолог

Според Даниел Смилов не трябва да ползваме съюза само за стабилност

Например фирмите у нас са станали много по-конкурентноспособни, тъй като износът към ЕС е приоритет за страната ни. Пазарите в ЕС разчитат много повече на високи технологии и за да са конкурентни българските компании трябва да използват иновации. Сред конкретните ползи са подобрена инфраструктура - удвоеното количеството магистрали, огромно количество рехабилитирани пътища, Дунав мост 2, отпадането на визите, допълнително финансиране за българския неправителствен сектор, свободното придвижване на хора и стоки. Като критика Ганев изтъкна преките чужди инвестиции, където страната ни не е успяла да се възползва от възможностите, които членството дава.

"Ако се сравним с една членка като Румъния, това си е чисто български провал", коментира още Георги Ганев.

Сред преките ползи за гражданите са по-високите екологични стандарти, защита правата на потребителите, пълното отпадане на таксите за роуминг, защита правата на пациентите - европейска здравна карта за спешно лечение в друга страна членка - 150 хиляди такива карти около 500 са ползвали.

В доклада се отчита, че няма видимо позитивно развитие в областта на медиите. Сред въпросите, които бяха поставени по време на дискусията, е неучастието ни в 50% от въпросите, които са в дневния ред на Европа. С някои персонални изключения родните ни евродепутати не взимали отношение по половината от темите, които са на дневен ред в ЕС.

Докладът е начало на дебат за равносметката от членството ни в ЕС и положителните ефекти от членството на страната ни в ЕС.