Разпределиха в четири категории събитията за председателството ни на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Служебният кабинет е одобрил насоки за планирането и организирането им. От "Дондуков 1" уточняват, че насоките са отправна точка за разпределянето на отговорностите между Националния център по подготовката и провеждането на председателството и институциите, които ще са домакини на отделните събития.

Категориите са: A, B, C и D. За всяка от тях е разписано кой носи отговорността като водеща институция за планирането и организацията им. Посочено е и кои други ведомства й помагат.

В категория A попадат неформалните заседания на Съвета на ЕС и конференциите на ниво министри. Те се организират централизирано от Центъра за подготовка на председателството и дирекция "Държавен протокол" на МВнР.

В категория B влизат срещите на висши служители, неформални срещи на подготвителните органи, семинари и конференции на експертно ниво. Отговорни за тези събития са ресорните министерства.

Събитията от категория C ще се организират съвместно с Народното събрание. Става въпрос за събития от парламентарното измерение. Събитията от категория D пък ще се организират от ведомствата и организациите-домакини. Тук попадат всички останали работни събития.

От съобщението до медиите става ясно, че насоките са формулирани на базата на внимателно проучване на опита на другите държави-членки. Предвид са взети и документи за обичайните практики, разработени от Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел.

На заседанието на правителството са одобрени и промени в Плана за подготовка на българското председателство. Координатите за всяко от направленията се актуализират съобразно новата структура на правителството.

Допълнително са прецизирани сроковете за изпълнение на отделни мерки от плана. Това се е наложило заради установените забавяния в изпълнението им. При определянето на новите срокове са отчетени и идентифицираните закъснения и трудности, както и огромният обем предстояща в следващите 10 месеца работа.

От "Дондуков 1" посочват, се съкращава и срокът, в рамките на който координаторите следва да информират вицепремиера по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 за напредъка по изпълнението на мерките от тяхна компетентност. Това трябва да става на всеки два месеца или при необходимост. Националният координатор на всеки два месеца пък ще внася в МС доклади за напредъка по изпълнението на плана.

От служебния кабинет смятат, че предложеният преход ще гарантира по-стриктно наблюдение върху спазването на сроковете и по-голяма ангажираност на всички отговорни институции.