Мнозинството българи - 66%, не възприемат идеята за Европа на повече скорости. Това показват данните от експресно проучване на "Галъп интернешънъл". То е проведено сред 801 души между 7 и 8 март със собствено финансиране.

Социолозите отбелязват, че по подобни теми не може да се очаква висока степен на запознатост. Оказва се, че възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни.

По темата с еврото липсва особен ентусиазъм. Въпреки това, инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави.

Според 72 % от запитаните е по-добре страната ни да не бърза с влизане в Еврозоната. 25 % са съгласни с опцията за бързо присъединяване към еврото. Това обаче предизвиква по-скоро боязън пред новото и непознатото.

България е против Европа на скорости

България е против Европа на скорости

Страната ни е за запазване единството и целостта на ЕС

Данните от проучването показват, че президентът Румен Радев продължава да получава положителни оценки. В сила е разбираемата следизборна положителна инерция, коментират от "Галъп".

Социолозите намират за любопитно да се проверят предпочитанията по отношение на прословутия несъстоял се дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

От "Галъп" обясняват, че ако анкетираните бъдат помолени да изберат единствен вариант - екипи или лидери, повечето закономерно избират лидерите. За тази тема са чули 63 %. 60 % от чулите избират лидерски дебат. Социолозите смятат, че това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и мажоритарност у нас. Електоратът на ГЕРБ бил единственият, който контрастирал на фона на общото желание за лидерски.

По време на експресното проучване е проверено и отношението към няколко двойки твърдения, като целта била да се уловят обществените инстинкти по актуални въпроси.

Чакалнята на Еврозоната може и да ни се размине засега

Чакалнята на Еврозоната може и да ни се размине засега

Отговаряме на 3 от 4 критерия

Относно разкриваемостта на престъпленията и битовата престъпност, интуицията на обществото водела към бързо правораздаване. Това е заявено при 58 % от запитаните. Оказва се, че обществото не вижда толкова полза в популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред - 38 %, коментират още от "Галъп".