България е за запазване единството и целостта на Европейския съюз. Те не трябва да се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид "многоизмерна Европа"/"Европа на скорости". Това е позицията на страната ни, която правителството е одобрило по време на заседанието си.

Правителството смята, че на тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели.

Да живеем със съзнанието за европейска България, зове дипломат номер 1

Да живеем със съзнанието за европейска България, зове дипломат номер 1

Петте сценария на Юнкер са провокация за размисъл

Българската позиция ще бъде представена на заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе в Брюксел на 9 и 10 март. Президентът Румен Радев ще представлява страната ни.

В рамките на Европейския съвет ще се проведе и Среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС, съобщават от Министерския съвет.

Радев казва в Брюксел виждането ни за развитието на ЕС

Радев казва в Брюксел виждането ни за развитието на ЕС

Това обяви в белгийската столица вицепремиерът Деница Златева

Европейските лидери ще проведат дискусия за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. - 30 ноември 2019 година. Нашата страна ще даде висока оценка на досегашния председател Доналд Туск. Кабинетът е преценил, че Туск изпълнява успешно важната функция да е пазител на единството на Съюза и основополагащите принципи в условията на безпрецедентния брой кризи, пред които е изправен днес Европейският съюз. Това са мотивите, с които страната ни ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат, начело на Европейския съвет.

Очаква се Европейският съвет да потвърди мерките, необходими за по-нататъшно насърчаване на инвестициите, икономическия растеж и заетостта по темата за работните места, растежа и конкурентоспособността. Целта е да се гарантира устойчивост на положителните икономически тенденции в европейските икономики.

От наша страна ще бъде подчертано значението на мерките както за устойчивостта на европейския социален модел, така и за повишаването на релевантността на ЕС за европейските граждани.

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Жан-Клод Юнкер излага съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент

По темата за миграцията ще бъде оценено изпълнението на насоките, които са дадени на неформалната среща на държавните и неправителствени ръководители в Малта на 3 февруари. Очаква се Европейският съвет да насърчи усилията за бързо прилагане на всички аспекти на всеобхватната миграционна политика на ЕС. Позицията на България е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение. Затова трябва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, който изисква солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.

Заговори се за ЕС на две скорости

Заговори се за ЕС на две скорости

Намеренията рискуват да отделят "периферните" страни

Ситуацията в Западните Балкани ще бъде обсъдена приоритетно в частта "Външни отношения". Страната ни ще потвърди позицията за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани. Ще бъде подчертано, че напредъкът на всяка страна следва да се основава на индивидуалните й постижения по изпълнението на необходимите критерии.