Петте сценария на Жан-Клод Юнкер са провокация за размисъл. Това мнение изрази пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на външните работи Ради Найденов, цитиран от БТА.

Той коментира, че сценариите са предложени като провокация за дебат каква да бъде Европа. Изборът бил на страните, които участват.

Припомняме, че кабинетът реши да се обяви срещу Европа на различни скорости. Позицията на страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев на срещата на върха в Брюксел на 9 и 10 март.

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Жан-Клод Юнкер излага съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент

Дипломат номер 1 подчерта, че е убеден европеец. Затова според него трябва да живеем не със съзнанието за "Европа" и "България", а за "европейска България". Той посочи, че трябва да правим всичко, което би било полезно за страната ни в рамките на ЕС.

Първият ни дипломат обясни, че в зависимост от решението на страните, може да има и хибридни варианти за Европа. Той смята, че за да бъдем единни и силни като Европейски съюз (ЕС), трябва да отговаряме на съществуващите предизвикателства.

Ради Найденов смята, че в България се бяга от термина "Европа на различни скорости". Той отбеляза, че фактически в Европа в момента едни страни са в Еврозоната, други не са. Едни страни са в Шенген, а други не са. По мнението му това не е въпрос на бедни и богати, защото Дания не е член на Еврозоната, а датчаните не са бедни.

Найденов е категоричен, че процесът не е лесен, защото страните в Европа са различни, но е важно да се запази единството.

България е против Европа на скорости

България е против Европа на скорости

Страната ни е за запазване единството и целостта на ЕС

Външният министър смята също, че клишираните образи за бяло и черно трябва да се разчупят и да помислим какво сме в състояние да правим.

Той самият винаги се е стремял да бъдем активни и да се стремим към тези, които са по-добри от нас.

Ради Найденов предупреди за възможността сами да се изолираме и да не участваме в процеси, да бъдем пасивни и да чакаме някъде нещо да се случва. Тогава обаче отговорността ще е наша.

Министърът коментира, че трябва да участваме в интеграционните структури и да има резултатни реформи. Според него в следващите години ще се нуждаем от ефективна правна система. Това можело да се постигне с последователност и воля, което не може да стане в рамките на 2, 3, 4 години, а стъпка по стъпка.

Радев казва в Брюксел виждането ни за развитието на ЕС

Радев казва в Брюксел виждането ни за развитието на ЕС

Това обяви в белгийската столица вицепремиерът Деница Златева

Найденов смята също, че страната ни трябва по-бързо да се доближи до реда, който е създаден в страните-основателки на ЕС. По думите му стандартът на живот е показателен за това кой е по-добър и кой не толкова.

От своя страна вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева коментира, че има изключително добро сътрудничество между Министерството на външните работи, ресорните министри, отговарящи за европейските въпроси, администрацията на президента и президента. Всички предлагани и приемани на Министерския съвет позиции били съгласувани с президента.

Златева подчерта, че няма различия, разноговорене, а единство в позицията.

Запитана дали се чувства като министър на БСП, Деница Златева отговори, че се чувства като министър, поканен от президента Радев, да поеме тежък ресор, свързан с подготовката на европредседателството ни.