Европейската комисия (ЕК) публикува пет сценария за бъдещето на Европейския съюз след Брекзит, които са поместени в Бяла книга.

Европейската редакция на "Политико" се е сдобила с книгата преди публикуването й днес. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще изложи съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент.

Сценариите са озаглавени: "Продължаване напред", "Нищо освен единен пазар", "Тези, които искат да направят повече", "Да се направи малко по-ефективно" и "Да се прави повече съвместно".

При първия сценарий, "Продължаване напред", ЕК предлага да се продължи по същия курс, но с малки и плавни промени във функционирането на ЕС. Комисията отбелязва, че "продължаването" ще допринесе до "частичен напредък". Този вариант се основава на съгласие на националните правителства да задълбочат сътрудничеството в единния пазар на ЕС, съвместно да допринесат за развитието на военната отбрана в рамките на съюза и "да говорят единно във външната политика", докато на националните правителства се оставят ключови отговорности като граничния контрол.

Обаче има някои въпросителни при този вариант. С фразата "европейците като цяло могат да пътуват свободно през границите без да бъдат спирани за проверки" се намеква за бъдещи проблеми пред Шенгенската зона, ако не бъдат приети промени в управлението й. Комисията предупреждава, че е "необходимо да продължи подобряването на управлението на границите, за да се справим с новите предизвикателства. Ако това не бъде сторено, някои страни могат да пожелаят да наложат вътрешен контрол".

Европа няма време да ни чака, предупреди Станишев

Европа няма време да ни чака, предупреди Станишев

Да спрем да гледаме на ЕС като на обща касичка

При втория сценарий, "Нищо освен единен пазар", ЕК се фокусира върху постиженията с най-широка база на подкрепа - единният пазар. Комисията не е ентусиазирана по отношение на тази опция, подчертавайки, че "вземането на решения може би е по-просто за разбиране, но капацитетът да се действа колективно е ограничен" и "това може да увеличи пропастта между очакванията и изпълнението на всички нива".

С единния пазар като основна мисия Комисията вярва, че ЕС ще бъде изправен пред растящ риск по отношение на еврото, защото може да се провали окончателното сформиране на икономическо управление на валутния съюз, което може да остави ЕС уязвим пред нови финансови кризи.

Компаниите вероятно ще бъдат изправени пред повече гранични проверки и страните членки на ЕС ще се върнат към външна политика на двустранно ниво. Търговските споразумения и сътрудничеството в отбраната също ще се изправят пред трудности.

Третият сценарий, "Тези, които искат да направят повече", е свързан с основата "Европейски съюз на няколко скорости", в който ще има "коалиции по желание" в конкретни политики като отбраната, вътрешната сигурност, данъците и социалните въпроси. При този сценарий Комисията предполага, че 27-те страни членки на ЕС биха постигнали общ напредък при задълбочаване на единния пазар.

Комисията вярва, че този модел ще доведе до различия в правата на гражданите и не е оптимистична, че може да бъде завършено управлението на еврозоната. Обаче предвижда, че ще позволи на армиите на страните членки да си сътрудничат по-тясно в нови области като наблюдението с безпилотни самолети или икономическо партньорство, което ще доведе до единни правила.

При четвъртия вариант, "Да се направи малко по-ефективно" , Комисията смята, че е добре да се правят повече неща съвместно, но "в по-малко области".

Основни постижения биха били отпускане на повече ресурси за европейската гранична служба и брегова охрана, единна позиция във външната политика и изграждане на Европейски военен съюз. Комисията разглежда и други приоритетни области за по-тясно сътрудничество, включително в областта на иновациите, търговията и сигурността. Изследванията трябва да бъдат фокусирани върху цифровизацията и намаляване използването на изкопаеми в икономиката.

Комисията посочва един проблем при този сценарий - разчита се държавите на ЕС да постигнат съгласие помежду си в областите, в които искат да си сътрудничат по-ефективно.

Последният сценарий, "Да се прави повече съвместно", е държавите да действат съвместно в много повече области в сравнение със сега, което означава насочване към федерален Европейски съюз.

ЕС ще взема повече от "собствените си ресурси" (възможността да увеличи приходите чрез данъци), еврозоната ще бъде завършена в съответствие с публикувания през 2015 г. "Доклад на петимата президенти" (предложения за развитие на еврозоната с повече правомощия на Брюксел - б.р.). Комисията предпочита този вариант за управление на валутния съюз и отбелязва, че ще издаде подобна книга за този ефект през следващите месеци.

При този сценарий ЕС ще получи правомощия да говори от името на цяла Европа в областта на търговията и външната политика, а също така ще се стреми към глобална роля в борбата с климатичните промени и в областта на хуманитарните проблеми.

Това ще позволи да се вземат "далеч по-големи и по-бързи решения" в Брюксел, но Комисията признава, че "има риск да се отчуждят части от обществата, които чувстват, че ЕС няма легитимност".