Нека спрем да гледаме на Европейския съюз (ЕС) като на обща касичка, която може да ни спре "джобните" и вместо това да увеличим собствения си принос и напредък. Защото Европа няма време да ни чака. Тази позиция изрази лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев във връзка с представената от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер "Бяла книга". Това съобщават от кабинета му.

Припомняме, че "Бялата книга" съдържа 5 възможни сценария за развитие на ЕС след напускането на Великобритания.

По мнението на Станишев тя дава формално начало на дълъг процес на фундаментално преосмисляне на посоката на развитие на съюза. Той посочва, че за нас, българите, е светнала голяма червена лампа веднага щом сме видели сценарий, в който интеграцията е по желание, т.е. Европа на няколко скорости.

Сергей Станишев призовава да не бързаме да скачаме "на нож" срещу поредната перспектива да останем на опашката на успешните и проспериращите. По-добре било първо да се запитаме защо сме още на опашката. Той поставя въпроса защо 10 години след влизането ни в ЕС Северозападният регион продължава да е най-бедният в ЕС. Сергей Станишев пита още защо инерцията и емоцията от предприсъединителния период е била загубена, а ние отдавна стоим изключили от каквато и да е скорост.

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Жан-Клод Юнкер излага съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент

Станишев коментира, че от пръв поглед можем да видим как тези 5 сценария са разположени в политическия спектър.

Първият сценарий - "поддържане на статуквото" бил сценарият на Европейската народна партия. Вторият - "нищо друго освен Единният пазар" - е сценарият на европейските консерватори. Третият - "Европа на две и повече скорости" - е най-мрачният. Четвъртият - "по-малко и по-ефективна Европа" - е сценарият на либералите. Петият - "да правим много повече - ВСИЧКИ - ЗАЕДНО" - е сценарият, който най-много се доближава до визията на европейските социалисти, коментира Сергей Станишев.

По думите му европейските институции винаги са били само средство за постигане на целите, които са задали държавите-членки. Това ставало с ресурсите, които те са заделили. В последните години мнозина премиери "удобно" са забравили това. В резултат те за всичко обвинявали "големите началници" и митничния всемогъщ "Брюксел" като събирателен образ на всичко, което им пречи да просперират. У дома пък говорели само за защита на "националния интерес" и нито дума за общи европейски решения или за собствен принос, коментира още Станишев.

Според него с "Бялата книга" ЕК хвърля топката обратно в ръцете на лидерите на страните-членки. Той смята, че те трябва да поемат по-голяма отговорност за бъдещето и да спрат да се оправдават с "Брюксел" за липсата на резултати. Станишев отчита, че списъкът с такива лидери изтънява всеки ден.

Той заключва, че така сценариите всъщност са два: или дайте на европейско ниво необходимите ресурси и компетенции, за да има общи решения на общите проблеми, или си ги решете сами (без да обвинявате ЕС).

Сергей Станишев подчертава, че намирането на общи решения е доста по-сложно от опростения дебат "повече" или "по-малко" Европа. Той дава за пример американския президент Доналд Тръмп, който тези дни е осъзнал, че осигуряването на здравеопазване за 320 млн. души е "сложен" въпрос. Британският премиер Тереза Мей пък започнала да осъзнава, че напускането на ЕС е сложен въпрос.

По мнението на лидера на ПЕС по същия начин бъдещето на ЕС е въпрос, изискващ задълбочена работа и отговорно поведение от страна на лидерите, които искат да отидат отвъд риториката и да предприемат конкретни, решителни действия и да предложат работеща визия за бъдещето на съюза.

Станишев посочва, че документът, който Юнкер днес е представил, ще се обсъжда на предстоящата среща на върха в Рим в края на месеца. Там ще се отбележат 60 години от подписването на Договора за Европейската икономическа общност, един от фундаменталните документи, които проправят пътя на европейския проект.

Сергей Станишев е убеден, че левите премиери ще отидат на срещата единни и убедени, че няма да позволят 60 години усилия за мир, сигурност и просперитет в Европа да бъдат заличени от "политици", които заради страха и некомпетентността си предлагат да се зареже всичко. Станишев подчерта, че няма нужда да чакаме челния им сблъсък с реалността и управлението, когато разберат, че в социалните медии можеш да правиш политика, но не и политики.

Той изтъкна, че със сигурност посоката, която ще изберат, ще съчетава различни елементи от тези 5 сценария или ще добави нови. Той смята, че е важно да се вземе решение, което да се ползва с максимално широка подкрепа, да си представим каква Европа искаме в близкото бъдеще, и да запретнем ръкави. Лозето не ще молитва, а мотика, подчерта Сергей Станишев.

По мнението му всяка страна-членка трябва да направи първо избора сама за себе си. В позицията си той посочва, че тази година предстоят важни избори - през март в Холандия, през април - във Франция, през септември - в Германия. У нас - само след месец. Станишев е категоричен, че страната ни има нужда от промяна, за да участва активно в големите промени в ЕС. Тази промяна обаче не трябва да е само на думи.

България трябва да бъде на масата, а не в менюто. На 26 март аз ще поискам тази промяна за България, казва в заключение Станишев.