Някои от петте сценария за бъдещето на Европейския съюз са по-приемливи за страната ни, а други не. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър по председателството на ЕС в служебния кабинет Деница Златева, цитирана от БНТ.

Тя сподели, че има предпочитание към едно или две от предложенията на Жан-Клод Юнкер, но ще ги представи при дискусии в правителството.

Златева обяви, че президентът Румен Радев ще представи виждането на България по отношение на пътя на развитие на ЕС на предстоящата среща на върха на лидерите от ЕС на 9 и 10-ти март в белгийската столица. Деница Златева посочи, че едва ли ще бъде дефинирано точно кой от петте варианта предпочитаме, а по-скоро ще бъде посочено каква ще бъде посоката за развитие на ЕС. Тя подчерта, че ние сме малка страна.

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Жан-Клод Юнкер излага съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент

Вицепремиерът е на мнение, че не само политическите лидери, но и представители на неправителствения сектор и гражданското общество трябва да се включат в процеса на реформи на Евросъюза.

Тя не изключи до декември, когато трябва окончателно да се вземе решението, петте варианта да претърпят модификации.

Деница Златева коментира още, че у нас тепърва предстоят дискусиите за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания.

На срещата на върха европейските лидери ще обсъждат и теми като растежа, заетостта и повишаването на конкурентоспособността.

Част от дневния ред са миграцията и ситуацията в Западните Балкани. Друга тема ще бъде създаването на институцията европейски прокурор. Страната ни подкрепя това предложение.

Държавите членки също трябва да направят и предложенията си за наследник на Доналд Туск, чиито мандат изтича през май месец. Неговата страна - Полша, вече оттегли подкрепата си за него и издигна друг кандидат. Най-голямата политическа сила в Европарламента - Европейската народна партия, обаче подкрепя Туск.